cultura

opinió

bernat salvà

Més films que espectadors

Abans-d'ahir es van estrenar 11 pel·lícules a les sales comercials, una xifra que segueix la tònica de les darreres setmanes: el 6 de maig es van estrenar 14 pel·lícules als cinemes catalans (tot i que costa trobar una ciutat on s'exhibeixin totes, fora de Barcelona); el 29 d'abril, 13 pel·lícules; el 22 d'abril, 9, i el 15 d'abril, 10. La xifra total espanta: 57 pel·lícules en 5 setmanes. Però no és gaire diferent de l'any passat: 54 en les mateixes setmanes d'abril i maig. Cal dir en primer lloc que estem en un dels moments amb més novetats de tot l'any. A la temporada alta, ja sigui en temps d'Oscars, a l'arribada de la tardor o al Nadal, hi ha l'efecte invers: poques pel·lícules ocupen moltes pantalles, i això es tradueix en menys oferta. L'exemple més extrem d'això el vam viure el 18 de desembre passat, amb l'estrena de Star Wars. El despertar de la Força. Només tres distribuïdores valentes es van atrevir a estrenar (45 años, Invisibles i Sufragistas), tot i que estàvem a una setmana de Nadal.

Hi ha un altre factor a tenir en compte. Fa vint anys, totes les estrenes seguien el mateix patró: s'estrenaven en menys sales que ara, feien tres o quatre sessions diàries de cada pel·lícula i es mantenien en cartell durant setmanes –i en algun cas, mesos–. Ara hi ha pel·lícules que només duren una setmana i estrenes que només es projecten en determinats dies o sessions, mentre que les grans produccions de Hollywood s'exhibeixen en quantitats ingents de sales.

S'estrenen massa pel·lícules? Sense cap dubte. Hi ha pantalles per exhibir-les, però no hi ha públic per a tants títols: el 90% de les butaques estan buides. I la distribució és molt desigual: les multinacionals acaparen pantalles i imposen packs (que obliguen les sales a estrenar films nord-americans sense interès), el cinema català sovint està mal distribuït, i molt públic potencial de versió original no té cinemes on s'exhibeixin (només hi ha una sala de VO fora de l'àrea metropolitana de Barcelona). Com en l'àmbit de la producció, queda molta feina per fer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia