cultura

Patrimoni

Els docents innovadors

La família Soler Daniel cedeix el fons a l'arxiu de Navàs

La documentació recull els mètodes pedagògics de la República i la vida quotidiana del municipi

Ensenyaven a partir de l'experimentació i de l'observació, i hi implicaven els alumnes

L'Ajuntament de Navàs i la família dels mestres Jaume i Anna Soler i Daniel han signat la donació del fons privat dels docents, reconeguts pel paper rellevant que van tenir durant la Segona República a Navàs, on van instaurar mètodes pedagògics que, passat el temps, es recorden com a innovadors.

Jaume Soler Daniel va treballar a les escoles nacionals del poble i va ser el director de l'escola del Patronat Sant Jordi, que va obrir el 1930. Fonts de l'Ajuntament recorden que va ser una escola masculina de primera ensenyança que va potenciar mètodes pedagògics avançats al seu moment, ensenyant a partir de l'observació i experimentació dels alumnes i procurant la seva participació activa en l'aprenentatge. L'escola estava equipada amb abundant material pedagògic i una nodrida biblioteca. S'organitzaven visites a empreses i sortides de descoberta de l'entorn i del país, i es feien assignatures com gimnàstica, francès, mecanografia, gramàtica i ortografia catalanes, comerç, solfeig o piano. Tenia un hort experimental que era cultivat pels alumnes i entre el 1934 i el 1935 l'escola va editar la revista El noi Ccatalà.

El fons de Jaume Soler inclou documentació relacionada amb les activitats i també un gran àlbum fotogràfic inèdit que recull tant l'acció de l'escola com la vida del Navàs de l'època, així com cartes i textos més personals. Pel que fa a la seva germana, Anna Soler, va exercir de mestra a Navàs a la mateixa època, però en l'àmbit femení, fins que es va jubilar el 1954. Durant anys va ser directora de les escoles nacionals, des d'on va impulsar la mutualitat d'estalvi entre les alumnes. Va deixar petja i el 1981 Navàs li va posar el seu nom a l'institut municipal de batxillerat.

La cessió és la primera donació de documents que rep l'arxiu municipal de Navàs, malgrat que ja disposa de diversos fons privats. Amb la signatura, l'arxiu vol iniciar la recuperació i la conservació del patrimoni documental del municipi. L'arxiu de Navàs forma part de la Xarxa d'Arxius Municipals de la Diputació de Barcelona des del 2007.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.