cultura

Navarcles fa aflorar 7 obres inèdites de Ramon Casas

El municipi rescata obres del pintor que eren a mans de veïns

El poble, enganxat a Sant Benet, guarda nombrosos records de la vida de l'artista modernista

En plena commemoració dels 150 anys del naixement de Ramon Casas –demà es fa l'acte central al monestir de Sant Benet– Navarcles reivindica el seu paper en la vida més quotidiana del pintor modernista traient a la llum set obres inèdites que es trobaven en cases de veïns, fruit de la relació que l'artista va mantenir al seu dia a dia amb nombrosos navarclins.

Darrere de cada quadre hi ha, doncs, una vivència. L'encarregat de desgranar-les ha estat Llorenç Ferrer, catedràtic d'història contemporània i alcalde de Navarcles, que ahir va detallar que entre les set obres hi ha un retrat de Júlia Paraire –musa de l'autor– de la primera etapa de la seva relació (1906-1908), dos dibuixos al carbó de dos personatges de Navarcles amb qui Casas hi tenia lligams (dels anys 1921 i 1922) i un retrat d'un ceramista barceloní.

L'origen de l'idil·li de Casas amb Sant Benet i amb Navarcles, el poble més a prop del monestir –que, tot i això, trepitja terme municipal de Sant Fruitós de Bages– es va iniciar amb Elisa Carbó, la mare del pintor, que era accionista de la fàbrica de Sant Benet, situada al costat del monestir i plena de treballadors navarclins, segons relata Ferrer.

I continua: “Venien segurament a l'estiu a la torre de l'amo i des d'allà veien el monestir” que més tard comprarien (el 1907). De fet, el 1881, amb només 15 anys, un jove Casas ja va fer el seu primer dibuix de dos capitells del claustre de Sant Benet. “Des d'aquell moment es va fer seu el monestir i l'entorn de Navarcles, que era a tocar”, explica.

Lligams documentats

Hi ha diversos relats, documents i obres que n'evidencien el lligam: “El juny del 1889 van començar amb el seu amic Santiago Rusiñol una volta en carro per Catalunya. Van sortir de Manlleu i van acabar la primera etapa a Navarcles.” Un any més tard, tots dos es pintarien junts a Sant Benet. Un altre exemple: “El 1907 va pintar el quadre La cochera, el lloc de Navarcles on tancava el seu cotxe nou”, un garatge que no s'ha pogut localitzar però que Ferrer estima que “podria ser al carrer Ubach”, que al poble tothom coneix com a carrer dels Gitanos.

I encara més exemples: “El 1910, els redactors de la revista local Sol Ixent es van reunir amb el pintor al monestir; un pagès de Navarcles que tenia una vinya a tocar i anava descalç va ser recollit per Casas, que el va portar a Barcelona i li va comprar sabates.” Fins i tot se sap que el pintor va ser present a la inauguració del Pont de Sant Benet, el 1922.

Surten a la llum

Tots aquests reculls valen per afirmar que “la seva relació de veïnatge va ser amb Navarcles, on la família anava a comprar i on hi tenien la gent que els ajudava a resoldre els problemes de la vida quotidiana”. És aquest vincle amb famílies de Navarcles “el que explica que alguns navarclins tinguin obres seves que mai han sortit a la llum i mai han estat publicades en cap catàleg que coneguem”.

LES FRASES

Navarcles és on anava a comprar, i on tenia la gent que li resolia els problemes de la via quotidiana
La relació amb els veïns és la que explica que hi hagi obres que no s'havien vist
Llorenç Ferrer
alcalde de navarcles i catedràtic d'història contemporània

Les set reproduccions es veuran demà per primer cop

De moment, s'han pogut recuperar set obres, que es podran veure per primer cop demà dimecres, a la Biblioteca Sant Valentí, a la una del migdia, en el que serà una prèvia de l'acte central que es farà a la tarda a Sant Benet. Llorenç Ferrer va detallar ahir que, per motius de seguretat i de privacitat, no s'exposaran els originals, sinó unes reproduccions fotogràfiques d'alta qualitat. Tot i que els quadres recuperats són set, se'n mostraran un total de vuit, ja que mentre ha durat la recerca s'ha localitzat un altre quadre de Casas que també estava a mans particulars d'un navarclí, tot i que en aquesta ocasió l'origen no estaria relacionat amb el vincle del pintor amb els navarclins, ja que el veí en qüestió el va comprar en una subhasta, segons va explicar ahir Ferrer.

L'acte central de l'Any Casas, que commemora el 150è aniversari del naixement d'un dels pintors modernistes més rellevants, es farà demà dimecres a la tarda al complex de Món Sant Benet, ara a mans de la Fundació Catalunya-la Pedrera, que des de fa anys desenvolupa un projecte cultural i museogràfic a l'entorn del monestir que mostra els racons que van inspirar el pintor al llarg de la seva vida. L'acte estarà presidit pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i inclourà un concert del pianista Lluís Grané i un sopar modernista, on es reviurà l'ambient de la societat burgesa de finals del XIX i principis del segle XX, immersa en l'auge industrial del sector tèxtil i de la penetració del modernisme a tots els àmbits de les arts i la creació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.