RECEPTARI
Eva Garcia Pagán
L'aprofitament fet gurmet
Desconec quan van deixar de ser cuina d'aprofitament i es van convertir en una veritable delícia culinària, però el cert és que les truites ens ajuden a donar una vida nova ben digna a les restes d'altres àpats, als descartats de parts més nobles i també a enaltir altres ingredients que, ben sols, passarien sense pena ni glòria. El deliciós volum 101 truites, del periodista Toni Monné (autor de Pica-pica i L'hora del vermut), publicat per Cossetània, ens ressenya algunes de les més nostrades, com la truita de mongetes (que l'autor il·lustra amb una varietat pinta i jo canviaria per les del ganxet), de bledes i pinyons, de samfaina i la d'escarola, imprescindibles en molts receptaris familiars. Truites de pagès que hom s'enduia al tros i d'innovadores i exòtiques. Amb verdures i hortalisses, bolets, llegums, arròs i pasta, formatges, carn i embotits, peixos i marisc i dolces i d'arreu del món, la llista de receptes arriba a les 101 del títol. Algunes combinacions es presenten rodones, com les propostes de truita de carxofes i menta o la de carxofes amb botifarró de ceba, o la de gorgonzola amb avellanes, rotlle de truita amb carbassons i feta o la truita souflé amb espinacs i salmó fumat. Són exemples que fan venir salivera.
De fet, el que és difícil és trobar-ne alguna que no ens faci el pes. Toni Monné acaba el volum amb receptes de truites del món (truita índia amb ceba tendra, tomàquet i espècies o la truita de gambes i soja xinesa, excel·lent) i propostes dolces en què les truites substitueixen així les creps.