cultura

Apuntalar l'enciclopèdia d'estructures de pedra seca

Adrinoc i l'Observatori del Paisatge de Catalunya promouen un projecte per consolidar la Wikipedra, que ja té 13.000 localitzacions

Aquesta iniciativa té el suport dels ajuts Feader

Potenciar el portal Wikipedra que impulsa l'Observatori del Paisatge de Catalunya amb seu a Olot i que ha aconseguit inventariar més de 13.000 barraques de pedra seca en cinc anys de funcionament i a través de les aportacions de més de 190 col·laboradors, és un dels objectius del projecte Col·laboraXpaisatge, que impulsa l'Associació per al Desenvolupament Rural Integral de la Zona Nord-oriental de Catalunya (Adrinoc) amb el suport tècnic de l'observatori i la complicitat de l'Associació per la Pedra Seca i l'Arquitectura Tradicional. Aquest projecte s'emmarca en els ajuts europeus Feader.

La Wikipedra ha generat, a part de l'inventari, diverses sinergies tant en el sector públic com en el privat que estan contribuint a donar visibilitat i a reivindicar aquest patrimoni de les zones rurals de Catalunya. En concret, aquest projecte inclou el desenvolupament d'una aplicació mòbil vinculada a la Wikipedra en què també es puguin inventariar altres tipus de construccions, a part de barraques de pedra seca.

Aquest projecte pretén crear desenvolupament a través del paisatge i la col·laboració ciutadana mitjançant la recuperació de les construccions de pedra seca. Per dur a terme aquest acord, les dues organitzacions signants del conveni disposen del finançament del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i del fons europeu Feader.

LES XIFRES

5
anys
fa que l'Observatori del Paisatge de Catalunya ha posat en marxa aquesta enciclopèdia col·laborativa.
1.300
barraques
de pedra seca de Catalunya recull la Wikipedra, localitzades per 190 col·laboradors.

Tot per la pedra seca

Les accions concretes previstes en el projecte durant aquest any i principi del vinent són l'elaboració de fitxes de catalogació de construccions de pedra seca, la creació d'una aplicació per a mòbils i tauletes per facilitar la catalogació de construccions de pedra seca, la creació d'un catàleg de bones pràctiques en col·laboració ciutadana i paisatge a escala europea i donar suport en la participació en trobades. A més, hi ha programades unes jornades de formació per protegir i divulgar patrimoni de pedra seca pels ajuntaments i entitats i un intercanvi d'experiències amb altres territoris. Els catàlegs de paisatge de Catalunya elaborats per l'observatori han evidenciat que l'arquitectura tradicional de la pedra seca és molt important en gairebé tots els paisatges rurals i acumula valors diversos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.