TEATRE
Canet no vol renunciar al llegat artístic de Comediants
L'exposició antològica del Palau Robert revifa l'interès per trobar un espai al municipi per recollir la història de la companyia
El primer objectiu és aconseguir el fons documental del grup, que ja ha bufat 44 espelmes
Canet i Comediants han teixit durant quaranta anys uns llaços impossibles de trencar. La veterana companyia de teatre ha trobat al municipi maresmenc un espai de creació i de convivència únic des d'on ha ideat espectacles vistos arreu del món. Aquest vincle, que s'ha engreixat o aprimat en funció de la sintonia segons el govern local, ha pres una nova embranzida arran de l'exposició Comediants, inventors d'un nou llenguatge, que fins al dia 11 de setembre es pot veure al Palau Robert de Barcelona i on el grup fa un repàs exhaustiu de quatre dècades de trajectòria artística. El regidor de Cultura de Canet, Quirze Planet (ERC), defensa la necessitat que el municipi sigui dipositari del llegat de Comediants. “Hi estem treballant amb els ulls posats en un futur proper i partint de la base que l'any 2008 ja hi va haver un projecte dissenyat per crear un museu del grup a Can Pinyol que es va haver de guardar en un calaix”, comenta el regidor. Ara, però, l'interès se centra en el fons documental de la companyia. “Pensem en una dació que ens permeti classificar, ordenar i condicionar els milers de documents dels espectacles i dels quals només s'ha vist una mostra en l'exposició”, avança Planet, que reconeix la dificultat d'assumir també el fons de vestuari i d'escenografia pel qual podria estar interessat l'Institut del Teatre. “Ara mateix no disposem d'un espai amb la capacitat suficient per donar visibilitat a aquest fons i no tindria sentir agafar-lo si no hi ha l'oportunitat de mostrar-lo en condicions”, comenta.
Establir les bases
En aquest sentit, i arran d'una primera trobada informal entre Comediants; representants de l'Ajuntament; el conseller de Cultura, Santi Vila, i la presidenta de la Diputació, Mercè Conesa, durant la inauguració de la mostra al Palau Robert es va programar per a finals de setembre una reunió per tractar el futur del fons. La companyia de teatre no només veu amb bons ulls tancar un acord en ferm amb el municipi que els acull, sinó que creu que és la millor opció. “Fa sis anys vam apostar pel projecte ideat amb en Dani Freixes i el nostre interès no ha defallit”, exposa una de les ànimes de Comediants, Jaume Bernadet, Jaumet, que reconeix que ha tingut diversos contactes amb el consistori per desencallar el camí iniciat i aventura que en el desenvolupament del pla urbanístic hi podria haver un espai de serveis a la zona de la Vinya on l'equipament previst tindria cabuda. “Ens agrada Canet i volem seguir treballant per garantir un futur plegats”, destaca.
LA FRASE
LA FRASE
Reconstruir els ponts artístics
Joan Font, director de Comediants, es mostra optimista sobre un possible acord amb les administracions perquè el llegat de la companyia, del qual s'ha pogut veure una mostra al Palau Robert, trobi un espai permanent. “L'exposició ha estat un èxit de públic, amb més de 50.000 visites, i un gran esforç que no s'hauria de perdre”, assenyala. Font recorda que el projecte de centre artístic dissenyat a Can Pinyol “anava més enllà d'un equipament per mostrar la nostra història”. Biblioteca, tallers, exposicions temporals, projeccions, escenari..., la Casa Comediants “va ser pensada com un espai viu i creatiu que només la falta de finançament, i de suport polític, va poder aturar”. Font lamenta que la inversió econòmica en cultura “sempre ha d'estar més justificada que a la resta d'àmbits”. “Ningú no posa en dubte que s'ha de reconstruir un pont quan se l'endú un aiguat, doncs nosaltres defensem la reconstrucció dels ponts artístics, que són igual d'importants”, assenyala, i hi afegeix que “la bona predisposició entre totes les parts existeix, ara només fan falta diners”.