cultura

Cultura

El balneari Codina de Tona reviu gràcies a l'art

L'emblemàtic edifici tonenc es convertirà a partir del 23 de setembre en un centre on es faran cursos i tallers de diverses disciplines artístiques

El Balneari Creatiu no utilitzarà la zona d'aigua, tancada fa un any

Un any després de tancar les portes com a balneari medicinal, el balneari Codina de Tona tornarà a la vida gràcies al món de l'art. Serà a partir del 23 de setembre quan l'emblemàtic edifici amb més d'un segle d'història passarà a ser el Balneari Creatiu, un espai destinat a fomentar diverses disciplines artístiques. “La idea és crear un centre on es puguin fer diferents tallers i monogràfics destinats tant a adults com a canalla. També hi haurà una part destinada a fer divulgació de ciència i activitats de coneixement interior com pot ser la meditació”, explica Mariona Renau, una de les impulsores de la iniciativa juntament amb Helena Tomàs.

Mestres en el seu art

Aquests últims dies d'agost s'està preparant l'espai del pis principal, ja que en un principi no s'utilitzarà la zona d'aigües que es destinava als tractaments del balneari. L'objectiu és que en les pròximes setmanes es pugui anunciar una programació regular de diverses arts. “Ja tenim uns tallers definits però estem oberts a més propostes”, comenta Tomàs, mentre que Mariona Renau hi afegeix: “La clau és trobar bons professors per oferir els tallers. De moment tenim noms com en Jordi Pota, el Mag Pota, que oferirà tallers d'arts escèniques i màgia; en Nandu dels Nyandú, que farà música; en Jordi Costa, dels Strombers, que oferirà cursos de cant, i també està previst fer activitats de ioga, fotografia, manualitats... No serà un ensenyament reglat, sinó molt dinàmic. Amb gent que vulgui aprendre i d'altres que vulguin ensenyar.”

Un punt de trobada

El Balneari Creatiu, doncs, s'afegeix a l'oferta de tallers artístics que sobretot s'ofereixen des dels centres cívics a la comarca: “Ens interessa activar més la vida social i cultural de la zona. Que la gent de Tona, i per què no d'altres punts d'Osona, tinguin un espai per fer-hi activitats, ja siguin petits o grans. També ens agradaria que els tallers treballessin junts, que els de música fessin coses amb els de teatre, etc.” La iniciativa, a més, permet recuperar un espai destacat de Tona com és el balneari Codina, que després del seu tancament tenia un futur molt incert. “Ens feia il·lusió fer-ho en aquest lloc perquè ens sabia greu que es pogués perdre un edifici tan bonic del poble”, remarca Renau.

En els pròxims dies, el Balneari Creatiu anirà avançant diverses novetats a través de les seves xarxes socials i a partir del 23 de setembre està previst que la nova fàbrica artística tonenca es posi en funcionament.

LES FRASES

La idea és crear un centre a Tona on es puguin fer tallers i monogràfics destinats tant a adults com a nens i nenes
Ja tenim un seguit de tallers ja definits, però estem oberts a incorporar noves propostes
Helena Tomàs
Impulsora del balneari creatiu
Volem que sigui un ensenyament dinàmic. Amb gent que tingui ganes d'aprendre i altres d'ensenyar
Mariona Renau
Impulsora del balneari creatiu

L'últim testimoni de l'explotació de l'aigua sulfurosa

A finals del segle XIX es van descobrir al subsòl de Tona diversos pous amb aigües mineromedicinals. Popularment conegudes com a aigües sulfuroses, a causa de l'alt component de sulfur, la seva descoberta i posterior explotació per a finalitats medicinals va suposar un abans i un després per a la població tonenca. Moltes famílies de Barcelona visitaven el municipi del sud d'Osona per tractar-se, sobretot, de problemes respiratoris, i aquest fet va provocar que Tona s'acabés convertint en un lloc d'estiueig on molts barcelonins van establir la segona residència. L'època daurada es va viure durant la primera meitat del segle XX, moment en què a la població hi van arribar a haver diversos balnearis en actiu, com ara el balneari Ullastres, el Roqueta o el mateix balneari Codina. La popularitat dels balnearis tonencs va anar perdent força superada la meitat del segle passat. En els darrers 25 anys, el Codina era l'únic balneari en funcionament de Tona, i s'hi podien fer sobretot tractaments per millorar afeccions respiratòries. Amb 102 anys d'història a l'esquena, la falta de viabilitat del servei va obligar a tancar les instal·lacions el setembre de l'any passat. Ara s'ha trobat una nova oportunitat per mantenir viva com a mínim una part de l'edifici.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.