Agricultura
El sector de l'oli català perdrà 42 milions arran de la sequera
Unió de Pagesos reclama a la conselleria que reconegui oficialment l'existència d'una “greu sequera” i obri línies d'ajut
Fins a un 80% menys de collita en alguns pobles
Branques d'olivera completament seques, ametllers morts i farratges de muntanya que poca cosa oferiran aquest hivern als ramats. A poques setmanes de l'inici habitual de les collites de fruita seca i oli, aquests dos sectors pateixen un any en què les pluges han escassejat. Ho demostra el fet que els embassaments de les conques internes se situen al 56%, catorze punts per sota de l'any passat. Però als conreus de secà, majoritaris en sectors com ara l'olivera, la vinya i l'ametlla, l'estat dels pantans no els soluciona res.
Unió de Pagesos alerta que la sequera és “greu” i fa unes setmanes va fer una primera avaluació dels danys: el 20% dels ametllers, un arbre resistent a la falta d'aigua com la majoria de conreus típicament mediterranis, s'han mort. Jaume Pedrós, coordinador a Lleida del sindicat, remarca: “Ja no es tracta de la collita d'enguany, sinó de les vinents...”. En el marc de la Fira de Sant Miquel, el sindicat ha estimat que la davallada productiva pel sector de l'oli català se situarà entre el 30% i el 80% de la collita. Les pèrdues podrien arribar als 67 milions de quilos, el que implicarà una retallada d'ingressos al sector de 42 milions d'euros, dels quals “com a mínim” 9 milions correspondrien a la collita d'olives de les comarques lleidatanes.
La situació dels ramaders de muntanya és una altra de les més preocupants. Les pastures no han estat gaire generoses i aquest hivern s'incrementaran els costos per alimentar els ramats estabulats. Joan Caball, coordinador nacional d'UP, explica: “L'hivern serà fotut. Encara queda farratge, sec, als magatzems, perquè per la crisi del sector lleter hi ha poca demanda. I sortides tradicionals com l'exportació a l'Aràbia Saudita estan molt aturades.” Unió de Pagesos reclama a la conselleria d'Agricultura que reconegui oficialment l'existència d'una greu sequera. “És el primer pas per poder demanar bonificacions fiscals o obrir línies d'ajuts, la sequera objectivable amb dades; no plou, i cal que reconeguin el problema”, diu Caball.
LA FRASE
LA XIFRA
Serret: “Les dejeccions són un recurs, no un residu”
La Fira de Sant Miquel es va inaugurar ahir a la tarda oficialment. Enguany, un dia més tard per possibilitar l'anunciada presència del president Puigdemont. Finalment, però, Puigdemont va assistir ahir a la inauguració d'una altra exposició, la de Joan Miró a Portugal.
La consellera d'Agricultura, Meritxell Serret, va ser l'encarregada d'inaugurar la mostra i va anunciar que la conselleria destinarà 3,3 milions en ajuts a la gestió dels purins, traslladant-hi els fons que rebien les plantes de tractament de dejeccions tancades des de fa tres anys, segons ACN. Amb aquests diners se subvencionaran el transport i l'aplicació als camps dels fems, així com el transport als centres de tractament, la compra de sistemes de tractament i la construcció de basses per a l'emmagatzematge de purins. La conselleria treballa en la millora de les explotacions, i la innovació i seguiment en l'aplicació dels purins als sòls. Serret ha defensat: “Cal veure les dejeccions ramaderes com un recurs i no com un residu.” Malgrat que Agricultura fa temps que treballa en aquesta línia de gestió, l'anunci arriba en plena polèmica pel projecte de la planta de Tracjusa a Juneda.