Economia

Judicial

Litigi pel préssec de marca

L'Ajuntament d'Alfarràs i el sector fruiter volen portar al jutjat la disputa sobre la competència per explotar el nom “Préssec de Pinyana”

Al·leguen que la denominació és clau per obrir mercats i que és en mans d'un particular

L'Ajuntament d'Alfarràs, al nord del Segrià, i els productors de la varietat de préssec autòctona de la zona estan disposats a arribar als jutjats per tal de recuperar la marca “Préssec de Pinyana”, que està registrada per un particular. Asseguren que recuperar la competència sobre l'explotació de la marca és clau per donar valor afegit a la fruita, sobretot amb vista a exporta-la a la Xina.

Alfarràs dedica una fira a la varietat de fruita estel·lar del municipi. L'any que ve el certamen complirà 25 anys i l'objectiu és arribar-hi havent posat fi a un litigi que fa anys que dura.

El de Pinyana és un préssec groc tardà, de carn dura i que és molt apreciat per la seva dolçor. Es cultiva a la zona formada pels municipis lleidatans d'Alfarràs, Almenar, al Segrià, i Ivars de Noguera, així com Castellonroi i Albelda, a la Llitera (Franja d'Aragó). És una varietat que es cull fins al mes d'octubre, quan la campanya de la fruita de pinyol a la resta de zones productores de Lleida ja pràcticament s'ha acabat.

La marca “Préssec de Pinyana” es va utilitzar de manera general fins que fa dues dècades un particular la va registrar al seu nom. Això va impedir que la resta de productors en pogués vendre sota aquesta denominació. S'hi va intentar buscar una alternativa amb el nom Préssec de la Ribagorçana, però no va tenir èxit. Passats els anys s'ha aconseguit que la marca Pinyana pugui donar nom a la fira, i també a productes derivats d'aquesta varietat de préssec (confitures, melmelades, préssecs congelats, etc.), però encara està vetat per a la comercialització de la fruita fresca.

Obrir mercats

L'alcalde d'Alfarràs, Kleber Esteve, ha afirmat que el litigi “fa massa anys que dura” i, per tant, “ens donem aquest any de marge –fins a la fira de l'any que ve– per recuperar-ne la marca, tant en el cas que arribem a un acord amb el privat que se la va quedar, com si anem a judici”. Per això, el cas ja és en mans d'un gabinet d'advocats. L'alcalde ha recordat que el particular que la té registrada “no en fa ús” mentre que “tenim darrere un territori, uns productors, que són els qui l'han d'aprofitar”.

En aquest sentit, Esteve ha insistit en la necessitat de disposar d'un nom amb prestigi per guanyar pes en el mercat estatal i internacional. Un dels mercats que acaparen l'interès dels productors és el mercat xinès, ja que l'Estat espanyol acaba d'aconseguir els permisos per exportar-hi fruita i, de moment, és l'únic que pot fer-ho. A més, com que el de Pinyana és un préssec tardà que arriba al mercat més tard que la resta “pot cobrir un buit en la venda molt interessant”.

Per la seva banda, el productor i comercialitzador d'Alfarràs Josep Maria Tomàs remarca que el sector dóna suport a l'Ajuntament en la seva lluita per recuperar-ne la marca. Assegura que avui per avui el préssec propi d'aquesta zona ja és molt apreciat i està convençut que si s'aconsegueix el nom de Pinyana per a la comercialització encara es valorarà més. Per aquest motiu, ho veu com una “aposta de futur” i fa una crida perquè els pagesos plantin encara més aquesta varietat autòctona. L'Ajuntament d'Alfarràs veu el préssec de Pinyana com un dels eixos de la promoció turística de la localitat.

Una marca que no es pot explotar
La denominació “Préssec de Pinyana” es va utilitzar de manera general fins que fa dues dècades un particular la va registrar al seu nom i va impedir que la resta de productors en puguin fer ús.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA
economia

Boeing canvia de direcció

barcelona