Economia

Medi ambient

Suport condicionat de les institucions a Tracjusa

La Diputació de Lleida i els ajuntaments de Mollerussa, les Borges Blanques, Juneda, Tarrés i l'Espluga Calba són favorables a la reobertura per tractar purins

Ho condicionen al fet que “no afecti la salut ni el medi ambient”

El conflicte per la reobertura de la planta de tractament de residus de Tracjusa a Juneda entra en una nova etapa, amb pressions institucionals perquè els promotors modifiquin el projecte, i per obtenir més informació sobre la tecnologia prevista inicialment: l'ús de residus urbans i especials –a més de purins– com a combustible.

Solucions a les dejeccions ramaderes, sí, però amb un sistema que no perjudiqui la salut de les persones ni el medi ambient. És la síntesi de la majoria de mocions aprovades per unanimitat als diferents ajuntaments del Pla d'Urgell i les Garrigues les darreres setmanes. La Diputació de Lleida també va aprovar ahir una moció en la mateix direcció. Les mocions, presentades per la CUP i ERC, comencen donant suport al sector porcí i a la reobertura de les plantes tancades per les retallades de les primes a les renovables. Ara bé, el projecte dels propietaris de Tracjusa –160 ramaders i l'elèctrica Audax– conté “incerteses”, segons la moció aprovada per unanimitat al municipal de Mollerussa. Aquest Ajuntament reclama a la resta d'administracions que “col·laborin amb els ramaders per reformar substancialment el projecte o impulsar-ne un altre... amb garanties per a la salut i el medi ambient”.

El president de la Diputació, Joan Reñé, va demanar ahir que “es deixin de sembrar ombres de dubtes” sobre el projecte, tot exigint “les màximes garanties” als promotors. ERC i la CUP han qüestionat que la planta usi residus urbans com a combustible. El diputat republicà al Congrés Xavier Eritja afirmava: “Cal saber l'impacte sobre la salut i el medi ambient, que són la prioritat. No estem d'acord que cremi escombraries, perquè alliberen dioxines.” I afegia: “Si la major part del combustible serien residus és que en realitat volen fer una incineradora.” En Comú Podem és favorable a tractar purins, però no a incinerar residus: “Va en detriment del reciclatge i ens oposem al fet que, a més, vinguin de fora del territori”, asseguren. La plataforma Aturem la Planta de Juneda considera que “la posada en marxa de la planta de Miralcamp [que usa gas natural per tractar els purins] desmunta l'argument dels promotors sobre la viabilitat econòmica. És clarament especulació perquè amb els residus guanyarien 3 milions i sols amb els purins, 200.000 euros”, assegura el portaveu, Elies Bosch.

LES FRASES

Si la major part del combustible serien residus urbans, és que en realitat volen fer una incineradora
Xavier Eritja
DIPUTAT D'ERC AL CONGRÉS
La planta amb gas de Miralcamp els desmunta l'argument econòmic. És especulació
Elies Bosch
PORTAVEU DE LA PLATAFORMA ATUREM LA PLANTA DE JUNEDA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia