Economia

Navàs elimina intermediaris per fer lluir el producte local

L'Ajuntament inicia un programa pioner a Catalunya per “aconseguir la sobirania alimentària al municipi”

La constitució d'un banc de terres i d'un de llavors, entre les primeres iniciatives que es desenvoluparan

L'Ajuntament de Navàs, on governa la CUP amb majoria, va presentar ahir un projecte “pioner a Catalunya” que pretén aconseguir “la sobirania alimentària al municipi”. Per aconseguir-ho, s'ha dissenyat un programa que té l'objectiu d'eliminar els intermediaris que hi ha entre productors i compradors per “donar valor” al producte local. Tal com ahir va explicar l'alcalde, Jaume Casals, la idea és “conscienciar la ciutadania de la importància d'una alimentació sana, equilibrada i saludable”.

El projecte ha començat a caminar amb una dotació econòmica de 50.000 euros, que es destinaran a l'arrencada de les primeres accions, com ara la creació d'un banc de llavors que eviti la proliferació de transgènics, l'adequació de parcel·les com a horts socials o l'entrada en vigor d'una bonificació que rebran les parades del mercat que tinguin producte ecològic. També s'elaborarà un llistat de productors de la Catalunya Central que es farà arribar a comerços i restaurants de la zona.

Entre les accions, destaca el banc de terres, que permetrà “recuperar” superfície agrícola i forestal que, amb el pas dels anys, s'havien anat abandonant fins a quedar ermes. I permetrà també que “els agricultors que no tenen propietats puguin treballar la terra”. A banda, l'Ajuntament ja ha començat a incloure l'alimentació saludable a les escoles del poble i a la residència, on el 20% del producte que s'hi consumeix ja és de procedència ecològica.

En la presentació d'ahir, Casals va definir el context actual “d'ofensiva dels mercats internacionals” i va assegurar que “cal retornar a la sobirania alimentària perquè el poble sigui propietari del seu entorn”. I va vincular la sobirania alimentària i també la sobirania energètica directament al procés: “Tot plegat és el que ens farà independents.”

La majoria de productors veuen “de bon ull” el projecte. És el cas del forner Gerard Vilà, de la fleca El Crostó de Navàs, que ahir va agrair una iniciativa que ajuda els petits productors davant la “competència ferotge” de les grans superfícies, va dir en declaracions a l'ACN. En el cas del pa, Vilà va denunciar que el precuinat porta tot un seguit d'additius “que si la gent ho sabés no en compraria”.

Navàs és el primer municipi que ha posat en marxa el programa, que s'estendrà per la resta de municipis on governa la CUP amb accions concretes per a cada població.

LA XIFRA

50.000
euros
es destinaran enguany a un projecte que permetrà recuperar terres agrícoles que s'havien abandonat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]