Economia

El pes del deute sobre el PIB es redueix per primer cop

La represa econòmica fa que el percentatge caigui 4 dècimes, fins a un 35,4%, tot i que en termes absoluts s'incrementa un 1,6%

Una estimació “prudent” espera 749 milions més en bestretes

Els pressupostos del 2017 ofereixen una inesperada empenta moral: la reducció, per primer cop en molts anys, de la proporció del deute sobre el PIB, que s'aprima a un 35,4%. Són 4 dècimes menys que el 35,8% que es preveu com a saldo del deute viu a final d'aquest any, un cop incorporat el FLA extraordinari corresponent a la desviació del dèficit del 2015.

El vicepresident Junqueras va puntualitzar que la reducció no significa que caigui també en termes absoluts. L'endeutament previst a final de l'any que ve creixerà un 1,6% fins a 77.495 milions d'euros, un 52% dels quals corresponents al FLA. El miracle de la baixada percentual del deute sobre el PIB l'ha obrat la recuperació econòmica, que en modifica el quocient. Junqueras va destacar, però, que l'augment del deute és el més baix des del 2007 i inferior al PIB esperat, un 2,7%.

Pel vicepresident econòmic, aquesta progressió alentida és una bona notícia, que veu probable que, tard o d'hora, es doni pas a un escenari de pujada dels tipus d'interès, una situació que “condicionarà la disponibilitat pressupostària de tots els governs”.

A part, el cost d'aquest endeutament ha caigut de manera dramàtica des dels anys en què constituïa la part del lleó del pressupost. Per al 2017, els interessos del deute s'escurcen a menys de la meitat i passen de 1.713,2 milions estimats en els comptes del 2015 a 799,3 milions. D'acord amb les normes del SEC (Sistema Europeu de Comptes), les despeses financeres com a sector públic es redueixen un 51,9% des dels 2.037 milions de l'últim pressupost als 979 milions.

A aquesta millora financera s'hi afegeix l'increment de la disponibilitat de recursos que suposa, d'una banda, l'empenta de l'economia i els ingressos extra que suposen les noves mesures tributàries, junt amb l'augment de les bestretes que arribaran des de l'Estat. En aquest últim cas, Junqueras va apuntar que els responsables econòmics catalans han fet un càlcul de les bestretes de model de finançament, que superaran en 749 milions d'euros l'import rebut el 2016.

El vicepresident va aclarir que el govern espanyol ha calculat unes trameses provisionals a partir de la pròrroga dels pressupostos de l'Estat del 2016. La Generalitat, tanmateix, ha actualitzat aquest muntant calculant les bestretes a partir del pes mitjà d'aquestes sobre el PIB dels últims anys. Això ha donat com a resultat una estimació “prudent”, en paraules del vicepresident, perquè l'augment relatiu és inferior al del PIB.

Aquesta diferència entre les bestretes estatals i la justa liquidació, que es produeix dos anys i set mesos més tard, ha estat un clàssic a l'arena de l'enfrontament Estat-Generalitat. Junqueras va denunciar que la diferència entre el que s'avança i el que caldria ingressar és molt gran, i que aquest abisme persisteix any rere any. La diferència, va subratllar, “finança el Ministeri d'Hisenda, i subfinança la resta de les administracions públiques”. El vicepresident econòmic confia, malgrat tot, que amb l'aprovació dels pressupostos generals de l'Estat s'ampliarà la quantitat ara prorrogada i que com a mínim s'assolirà la previsió del govern.

Junqueras va expressar la seva satisfacció per l'evolució d'alguns dels punts negres que enfosquien la gestió dels comptes públics, com ara la reducció del termini mitjà de pagament als proveïdors. Passa des del màxim de 67 dies de mitjana amb què la Generalitat satisfeia els seus proveïdors ara fa un any, als 28 dies de mitjana amb què s'abonen avui aquestes factures. Això ha fet que en un any s'hagi reduït en 2.858 milions els diners pendents de pagament, amb la millora més rellevant en els ajuts a les famílies i la dependència.

LES XIFRES

1.645,4
milions més
calcula el govern que s'ingressaran el 2017 respecte al 2015.
2.717,7
milions
és l'estimació total de les bestretes per l'any que ve, un cop sumada l'actualització.

Sorpreses tributàries? Pendents de la tramitació

Preguntat per si en la negociació parlamentària dels pressupostos es podria substanciar algun altre requeriment de la CUP, com ara una pujada en els trams alts de l'IRPF, Junqueras va argüir que el projecte de pressupostos presentat ahir és “el que Junts pel Sí considera el millor” i que el que hagin d'afegir-hi o matisar els grups “es farà en el tràmit parlamentari”. El vicepresident tampoc va precisar els ingressos que es preveuen per al nou impost sobre béns no productius. El tribut, que gravarà els actius no productius que no formen part ni de la declaració de patrimoni ni s'incloguin en l'impost de societats, vol “garantir que no s'esquivi la responsabilitat de tributació i es garanteixi que aquests béns estiguin gravats”. Sigui com sigui, Junqueras es va felicitar pels ingressos de més que suposaran les noves figures contributives, anunciades fa poques setmanes, que comportaran uns 181,8 milions més anuals. Afegint-hi els impostos propis i cedits vigents, els ingressos s'incrementaran uns 784,5 milions. “Sumant totes les mesures fiscals aplicades des de finals del 2012, la Generalitat ha aconseguit aportar 1.300 milions extra anuals”, va reblar Junqueras.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.