Economia
La construcció remunta i es preveu que segueixi creixent
Per primer cop en sis anys al territori ja es preveuen engegar obres que sumaran més d'un miler d'habitatges
El sector parla de recuperació lenta
La construcció d'habitatges remunta a les comarques gironines. Així ho va confirmar ahir el president del Col·legi d'Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d'Edificació de Girona, Miquel Vendrell, que va matisar que, malgrat que no volen donar una visió excessivament optimista de la situació, ara ja poden donar “una visió d'esperança”.
L'estadística que elabora anualment el col·legi demostra que després que l'any 2014 es toqués fons, comença a haver-hi una tímida tendència a l'alça que ja es va registrar l'any 2015 però que es va acabar confirmant amb les dades del 2016 que el col·legi va presentar ahir. L'any passat, arreu de les comarques gironines no només es va fer obra nova –en total, es van acabar 941 pisos i cases– sinó que el nombre d'habitatges contractats (els projectes que es començaran a edificar en els pròxims mesos) també està creixent. I amb vista als anys vinents, els aparelladors també confien que aquesta tendència a l'alça es mantingui.
Es parteix de xifres molt baixes. I així ho va voler explicar Vendrell, que va dir que el 2014 el sector va tocar fons i que en ple boom immobiliari a la demarcació s'havien acabat fins a 11.600 habitatges en un any, i se n'havien contractat 20.500 més. Per això, quan Vendrell ahir va explicar que el nombre d'habitatges acabats va créixer un 40% el 2016, va parlar d'optimisme moderat i de “canvi de tendència”. El 2015 es van acabar 666 habitatges i l'any passat, 941. Són pisos i cases que sobretot es concentren a les comarques del Gironès, l'Alt Empordà i el Baix Empordà, i on ja es comencen a fer un lloc “les obres d'alt nivell”.
Pel que fa a les contractacions, en aquest cas el creixement d'un any per l'altre es va situar en un 50%, aproximadament. El 2016 els aparelladors i arquitectes tècnics van demanar visats per construir 1.096 habitatges nous arreu de la demarcació (cosa que no passava des de feia sis anys). El 2015, van ser 741. I hi va haver anys, com el 2013 i el 2014, en què la xifra de contractacions va caure per sota dels 500 habitatges.
El president del Col·legi d'Aparelladors ja avança que la recuperació serà lenta. “Hem deixat de baixar, hem tocat fons i estem remuntant, però tampoc és bo que ens emocionem”, va indicar. Per això, a l'hora de fer previsions, el col·legi prefereix ser caut. Auguren que el 2017 i el 2018 seran anys de creixement, això sí, un creixement tímid.
Vendrell va admetre que el futur “és incert i variable”, però també creu que el sector del totxo continuarà sent “un refugi” per fer benefici. Això sí, ara amb uns marges d'entre el 5% i el 6%, quan en els anys de bonança havien estat superiors al 30%. Per Vendrell, això serà així perquè el preu del diner és molt baix i perquè els bancs pràcticament no donen interessos i això farà que es busquin inversions segures.
LES XIFRES
Més rehabilitació i menys renúncies de construccions
L'estadística del Col·legi d'Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d'Edificació de Girona també posa sobre la taula dues dades més. Per una banda, que cada cop hi ha menys renúncies d'habitatges (aquelles obres que ja s'havien contractat i que després s'abandonen i no s'acaben fent). De fet, d'un any per l'altre, a la demarcació han arribat a disminuir més de la meitat. El 2015 n'hi va haver 408; el 2016, només 156. És a dir que ara aquelles obres que es contracten s'acaben tirant endavant.
I per l'altra, les dades també recullen que la rehabilitació s'ha anat fent un lloc al costat de l'obra nova. L'any passat es van acabar un total de 757 rehabilitacions d'habitatges arreu de la demarcació de Girona i el 2015 se'n van acabar 658. En canvi, el 2014 només es van fer 341 rehabilitacions d'habitatges ja existents.
I pel que fa a les contractacions, aquí l'increment és més notable. De les 866 reformes que es van contractar l'any 2015, l'any passat es va passar a les 1.198. El 2014 se'n van contractar un total de 420. Per Miquel Vendrell les rehabilitacions també es tradueixen en feina per al sector de la construcció. “És interessant, perquè suposa posar al dia molts habitatges i suposen contractes”, va concloure el president del Col·legi d'Aparelladors de Girona, que va explicar que s'entén per rehabilitació qualsevol actuació que es pot fer en un edifici existent, des de millores en general, com per exemple un canvi de distribució interior, fins a instal·lar un ascensor en un edifici.