la contra

«Or líquid»

L'empresa Roca Cabrera SL inaugura una almàssera ecològica a Xerta que produeix oli d'oliva ecològic i ha costat 1,3 milions d'euros, amb cuiners com ara Martín Berasategui

Cui­ners com ara Martín Bera­sa­te­gui, Oriol Bala­guer o Juan Pozu­elo van assis­tir ahir a la inau­gu­ració d'una almàssera ecològica a Xerta. Una ini­ci­a­tiva de l'empresa fami­liar Roca Cabrera SL, que ha inver­tit 1,3 mili­ons d'euros per fer rea­li­tat un pro­jecte que va començar a ges­tar-se fa catorze anys, quan Josep Safont (el pro­pi­e­tari del molí) va adqui­rir les pri­me­res fin­ques, en una àrea que havia estat afec­tada per un incendi i que va començar a recu­pe­rar. Ara dis­posa d'una superfície de 90 hectàrees amb 15.000 oli­ve­res en pro­ducció ecològica, de les vari­e­tats típiques del Baix Ebre i el Montsià: farga, sevi­llenca, mor­ruda i pani­se­llo.«Estic ena­mo­rat de pro­jec­tes d'aquest nivell, amb seri­e­tat, rigor i dis­ci­plina», va asse­nya­lar Bera­sa­te­gui, que hi va afe­gir: «és or líquid», just després de tas­tar un dels olis de l'empresa que comer­ci­a­litza la pro­ducció amb la marca Dama de Elaia.

Tot i que l'empresa fa tres anys que té pro­ducció ecològica, ara acaba d'estre­nar una almàssera sos­te­ni­ble dedi­cada a l'obtenció d'oli d'oliva amb un sis­tema d'extracció del tipus con­tinu i a baixa tem­pe­ra­tura. Una almàssera que té capa­ci­tat per pro­ces­sar una pro­ducció màxima de 360 tones d'oli­ves per cam­pa­nya, cosa que sig­ni­fica unes 72 tones d'oli anu­als, tot de pro­ducció pròpia i inclosa en el regis­tre de pro­duc­tors del Con­sell Català de la Pro­ducció Agrària Ecològica (CCPAE). «En el procés d'ela­bo­ració de l'oli d'oliva tot es pot rea­pro­fi­tar, no gene­rem resi­dus», va des­ta­car Safont. Així, el molí d'oli fa ser­vir ener­gia foto­vol­taica, uti­litza la sansa com a bio­massa, depura les aigües resi­du­als per a la seua reu­ti­lit­zació en el rec de la finca –que és a la vora del canal Xerta-Sénia– i té un ramat d'ove­lles que, a més d'eli­mi­nar la major part de males her­bes que ser­vei­xen per a la seua ali­men­tació, aporta una part de l'adob per a la fer­ti­lit­zació de la terra. De fet, la mateixa almàssera és un edi­fici inte­grat al pai­satge, una bar­raca cons­truïda amb pedra en sec i amb coberta vege­tal, com un dels antics cocós. En aquest espai hi ha tota la línia d'ela­bo­ració, dis­se­nyada com una cadena de mun­tatge per tal d'opti­mit­zar els temps, i on es con­trola la cli­ma­tit­zació al llarg de tot el procés. «Tre­ba­llem amb una tem­pe­ra­tura esta­ble tot l'any», va dir Safont.

L'oli d'oliva verge extra Dama de Elaia es vendrà al mer­cat naci­o­nal, sobre­tot al nord de l'Estat, però també arri­barà al mer­cat exte­rior, el Japó i el Canadà. Pel que fa al preu de l'oli, oscil·larà entre els 25 i 30 euros el litre, i s'enva­sarà en ampo­lles d'un quart de litre i de mig litre. L'objec­tiu fona­men­tal de Roca Cabrera SL és ren­di­bi­lit­zar l'explo­tació, a par­tir de l'obtenció i poste­rior comer­ci­a­lit­zació d'un pro­ducte final d'alta qua­li­tat i ecològic, inno­va­dor per la qua­li­tat i pre­sen­tació, i per al qual exis­teix un mer­cat amb un alt poten­cial de crei­xe­ment, segons l'empresa.

Amb tot, la inversió de Roca Cabrera no arriba en un bon moment per al sec­tor agrari, i con­cre­ta­ment en el cas de l'oli els pro­duc­tors ja arros­se­guen dues cam­pa­nyes amb preus bai­xos. És per això que el direc­tor dels ser­veis ter­ri­to­ri­als d'Agri­cul­tura a les Ter­res de l'Ebre, Antoni Espa­nya, va feli­ci­tar ahir els pro­mo­tors de l'almàssera ecològica. «Si algun sec­tor té futur és el de l'oli», va asse­gu­rar Espa­nya. Agri­cul­tura sub­ven­ci­o­narà amb un 20% el cost de l'almàssera ecològica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.