El virus de la influença aviària ha afectat en poc més d'una setmana vuit granges de la demarcació de Girona i una del Vallès Oriental. De moment, segons va confirmar ahir Teresa Masjuan, no “hi ha cap més sospita” de cap més granja afectada, però “hem d'estar amatents al que pugui passar i encara no ho podem donar tot per tancat”. El virus ha afectat nou granges, prop de 28.000 ànecs s'han hagut de sacrificar i 237 explotacions estan en quarantena.
Fa dies que no surten nous casos, podem donar per tancat el cas del virus a la demarcació?
Hem d'estar amatents al que pugui passar, però no ho podem donar tot per tancat. De moment estem tranquils i d'entrada, en data d'avui [ahir per al lector], no hi ha cap més sospita de cap més granja afectada.
El departament va explicar dilluns que les granges afectades de Sant Gregori havien adquirit els ànecs a França, malgrat que la zona on van comprar els animals estava declarada lliure del virus. Es podrà comprar a partir d'ara a França?
No tancarem fronteres, llevat que hi hagi alguna decisió dels estats membres. El que sí que farem és extremar els controls de totes les partides procedents de la Unió Europea. Malgrat que sembla que el focus podria venir de França, encara no és clar perquè aquestes granges tenien els animals a l'aire lliure i podrien haver estat contaminats per aus salvatges. És per això que tenim una investigació oberta per saber les causes.
Això vol dir que ara els ànecs i pollastres no podran estar a l'aire lliure?
A la zona de vigilància i protecció les mesures generals ja obliguen a tenir els animals confinats. És a dir, tenen prohibit la cria d'aus de corral a l'aire lliure, o hi ha d'haver malles protectores perquè no puguin tenir contacte amb fauna salvatge. Des del desembre passat fins ara, eren zones de risc les tres zones humides de Catalunya, els Aiguamolls de l'Empordà, el delta del Llobregat i el delta de l'Ebre, i a partir d'aquest focus obliguem a confinar en aquestes zones emmarcades que són les situades a un radi de 10 quilòmetres de les granges afectades.
Des del primer cas Agricultura ha afirmat que aquest subtipus de grip aviària no afecta els humans, i dimecres el secretari general de Salut Pública ho va ratificar en una roda de premsa que va fer a Girona.
Ho ratifico, el virus H5N8 no afecta les persones ni per via respiratòria ni de contacte ni digestiva.
Però el virus podria mutar i per tant des d'Agricultura aniran fent seguiments?
No hi ha cap simptomatologia que indiqui que això hagi de passar. I de fet hi ha zones d'Europa on fa temps que tenen la grip aviària i està tot controlat.
No. No en sabem res i no hi ha res que faci pensar que hagin de donar positiu. És normal trobar aus salvatges mortes arreu del país. No ens alarmem perquè a Catalunya hi ha un pla de vigilància de fauna salvatge que, com també és normal, hem reforçat, igual que tenim un pla de vigilància de les aus domèstiques en què, com també és normal, juntament amb el sector també hem reforçat la vigilància. Per tant, hem de tenir confiança i fer costat al sector en tots els sentits perquè tinguin les mínimes pèrdues econòmiques.
Les indemnitzacions que el departament ha anunciat, com estan?
Estem enllestint els càlculs perquè arribin al més aviat possible a les explotacions afectades d'ànecs.
De quins imports parlem?
Estem enllestint els càlculs. Encara no sabem els imports.