Economia
La Cambra alerta de la manca de sòl per a noves indústries
Presenta amb la Diputació un web amb tota l'oferta d'espais per a activitats empresarials de les comarques de Lleida
L'objectiu és potenciar Ponent com a base logística del corredor del Mediterrani i com a enllaç amb l'Estat espanyol
El president de la Cambra de Comerç de Lleida, Joan Simó, va alertar ahir de la poca oferta de sòl per a noves indústries que hi ha a les comarques de Lleida.
Pocs municipis tenen actualment sòl lliure i urbanitzat per a usos industrials, una oferta que es limita al 22% del sòl per a activitats empresarials que hi ha a Ponent i que és de més de 3.000 hectàrees. La poca oferta existent es concentra sobretot al polígon Vinyes del Mig de Bell-lloc d'Urgell, amb més de 67 hectàrees disponibles, seguit pels polígons d'Almacelles (60 hectàrees), Soses (44,5) o l'Albi (40).
Simó va recordar que des del 1997 reclamen a l'Ajuntament de Lleida la creació de més sòl industrial, sobretot desenvolupant la reserva de set milions de metres quadrats de Torreblanca. Lleida té ara una minsa oferta de sòl lliure per a indústries.
Les dades i l'alerta de la Cambra sorgeixen d'un estudi que aquesta institució empresarial ha elaborat en col·laboració amb la UdL i amb el suport de la Diputació. De l'estudi del sòl per a activitats econòmiques de Lleida n'ha sorgit el web Lleidasol.com, amb tota l'oferta de sòl per a activitats industrials, logístiques i terciàries, i la radiografia actual de tots els polígons existents, incloent-hi els que s'estan tramitant i els previstos per al futur.
Aquest web vol ser una eina per situar Lleida com a base logística clau en el futur corredor del Mediterrani i com a enllaç entre aquest i l'interior de l'Estat espanyol, segons va explicar el president de la Diputació, Joan Reñé. Hi va afegir que aquesta “ha de ser una eina de futur, per ajudar a planificar el territori i ajudar les empreses en la presa de decisions a l'hora de buscar emplaçament”.
Aquesta eina informàtica posa en relleu que de l'entorn de les 3.000 hectàrees de sòl per a activitats empresarials, només 827 corresponen a sòl lliure (22%). El sòl planificat o en desenvolupament representa 856 hectàrees (23%). Destaca Tàrrega, que tramita la posada en servei de 137 hectàrees. Un altre 46% està ja ocupat i queda només un 9% com a sòl projectat per a un futur, segons va explicar el secretari de la Cambra, Josep Ramon París.
Pel que fa a la situació d'aquest sòl, l'eix de l'A-2 n'acapara la major part, i acapara la major part de l'oferta disponible, mentre que en falta a l'eix de l'N-240 i de l'A-22. Milloren les perspectives a l'eix de l'N-230 i l'A-14 per l'oferta existent a Torrefarrera, Almenar i Alfarràs.