Economia

Energia

La incorporació de l'eòlica al reg estalvia un 30% de cost

Ara, el 80% de la factura per regar en el sistema Garrigues Sud és elèctric, uns 30 milions en els pròxims 25 anys

Si invertissin a instal·lar un sol aerogenerador, en 10 anys haurien amortitzat la inversió requerida, 3,5 milions

Als pagesos del regadiu del Garrigues Sud, que bombeja aigua des de l'embassament de Flix cap al sud-oest de les Garrigues, els costos se'ls reduirien un 30% si opten per incorporar l'energia eòlica a la producció. És la principal conclusió de l'estudi presentat a la Granadella per l'Associació de Municipis Eòlics de Catalunya (AMEC) i encarregat per la comunitat de regants a l'Institut Escola del Treball de Lleida.

L'aigua del Garrigues Sud s'usa per al reg de suport del conreu de l'olivera, i actualment rega 8.760 hectàrees de les 10.750 en què està dimensionat el sistema. El cost energètic de bombejar l'aigua des del riu Ebre és alt, ja que s'ha de pujar 750 metres de cota, fins a les finques amb més altitud. Així, l'energia suposa el 80% de la factura que paguen els pagesos per regar, i s'emporta el 30% del cost de produir un sol quilo d'oli.

A tocar dels conreus, hi ha operatius quatre parcs eòlics, que sumen 163 MW de potència. Sols a la Granadella n'hi ha dos i dos més d'autoritzats, que afegirien 95 MW més a la xarxa. Les diferents estacions de bombament utilitzen 9 GWh/any i el cost de la factura va pujar 837.684 euros el 2013. La producció dels parcs privats és abocada i venuda directament al mercat elèctric. Descartat ara per ara que part d'aquesta energia vagi a parar directament al territori, l'estudi avalua la viabilitat econòmica d'incorporar l'eòlica al reg. David Castarlenas, professor de l'Escola del Treball i coordinador de l'estudi, explica: “Ara, els recursos marxen fora, però es demostra que és viable que el territori tingui beneficis per la implantació de l'eòlica.” A través de diferents projeccions sobre escenaris de futur i a partir del cost actual de l'energia, l'estudi calcula que en els pròxims 25 anys els regants hauran de pagar uns 30 milions d'euros en electricitat per bombejar l'aigua, calculant una inflació del 2,8%. “Amb un sol aerogenerador en tindrien prou per produir l'energia que necessiten els regants. I en un període màxim de 10 anys haurien amortitzat els 3,5 milions d'inversió que costa. Els 15 anys restants, s'estalviarien 1 milió d'euros anuals de factura i podrien destinar l'energia al que volguessin”, explica Castarlenas. A mitjà termini, en comptar amb energia pròpia, aquell 30% del cost energètic sobre el producte final –l'oli– desapareix, cosa que fa que millori la competitivitat empresarial.

L'alcalde de la Granadella i president de l'AMEC, Carles Gibert, valora molt positivament els resultats de l'estudi: “Parlem d'un projecte real sobre el model d'energia generada al territori. A l'estalvi demostrat en l'estudi, esperem que s'hi puguin afegir els fons provinents del cànon eòlic per fer la inversió.”

La instal·lació d'un sol aerogenerador, no caldria fer-la en un parc ja existent o de nova construcció: “Les elèctriques tenen copades les línies de transport elèctric del territori, però com que aquest aerogenerador no ven a fora l'energia, sinó que abasteix el propi territori, en tindria prou amb una minicentral transformadora. No ens calen les línies dels parcs”, assegura Gibert.

LA XIFRA

30
per cent
del cost de produir 1 quilo d'oli, el producte final, correspon a la factura elèctrica.

LES FRASES

No ens caldrien les línies dels parcs, perquè l'energia es consumiria aquí
Carles Gibert
ALCALDE DE LA GRANADELLA I PRESIDENT DE L'AMEC
Ara els recursos marxen, però és viable que el territori en tingui beneficis
David Castarlenas
coordinador de l'estudi. Institut escola del treball de lleiDA

“Viure de l'aire del cel”, el pioner

Després de 4 anys de tràmits burocràtics, el juny passat els promotors de la única instal·lació d'un aerogenerador comunitari a Catalunya van poder posar-ne la primera pedra. El projecte “Viure de l'aire del cel” instal·la a Pujalt (Anoia) un aerogenerador de 2,7 MW. La propietat i la inversió de 3,4 milions és compartida per 266 persones i, al 50%, per Som Energia. A països europeus com Dinamarca la propietat de les infraestructures energètiques comunitàries no és infreqüent. El projecte de Pujalt és de l'associació Ecoserveis-Eolpop i Pep Puig, un veterà de les energies alternatives a Catalunya que va ser a la Granadella per explicar-ne els detalls. El funcionament previst és de 2.680 hores anuals, generant l'equivalent al consum anual d'unes 2.000 famílies. (7.237 MWh/any).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.