Economia

empresa

Aigües Minerals de Vilajuïga tanca després de 113 anys

L'embotelladora, que ocupava set treballadors, suspèn l'activitat per motius econòmics

Es va fundar al 1904 i al 2001 el grup Copcisa va passar a ser l'accionista principal

La centenària embotelladora Aigües Minerals de Vilajuïga cessa l'activitat. Dilluns passat la direcció de l'empresa va comunicar-ho als treballadors argumentant motius econòmics, i ahir dimarts, l'Ajuntament de Vilajuïga ho confirmava. Set treballadors constituïen en l'actualitat la plantilla de l'empresa, els quals, segons fonts consultades per aquest diari, podrien mantenir la seva feina un o dos mesos, per les tasques de retorn d'envasos, però ja sense cap finalitat productiva. Des del 2001, l'empresa formava part del grup empresarial terrassenc Copcisa (Construcciones y Obras Públicas y Civiles SA), que n'era l'accionista principal. Tot i que no s'han detallat els motius econòmics que han portat al tancament, tot apunta que l'accionista principal ja fa un temps que es plantejava separar-se de l'embotelladora i que en no presentar-se cap comprador ha optat pel tancament.

Joana Cobo, alcaldessa de Vilajuïga, explica que Isabel Pérez-Portabela, gerent de les Aigües Minerals de Vilajuïga, va confirmar ahir a l'Ajuntament que l'embotelladora tanca les portes. “És una mala notícia. Tant per als seus treballadors com per al poble de Vilajuïga. Es perd la possibilitat de continuar comercialitzant una aigua mineral i saludable reconeguda arreu; i per nosaltres, els que som de Vilajuïga, se'ns apaga un símbol amb el qual hem conviscut tots els dies de la nostra vida; es tanca un capítol importantíssim de la nostra història com a poble. Estem tristos”, explica l'alcaldessa.

La declaració d'aigua mineromedicinal data del 15 de juliol del 1904. Sis famílies empordaneses es van unir aquell any, empeses per Ramon Margineda, per crear Sociedad Civil de Aguas Minerales de Vilajuïga, Martí Badosa y Cía. La família Cusí és l'única d'aquestes famílies fundadores que hi ha mantingut participació fins ara. L'arribada de Copcisa va significar un canvi d'imatge i la potenciació de les dues línies de comercialització: la tradicional, l'aigua de gas suau que es capta de la deu, i la creada més recentment, l'aigua de Vilajuïga amb gas afegit. L'intent, però, de potenciar l'Aigua de Vilajuïga més enllà del mercat gironí no ha finalment fructificat.

Tot i que ahir corrien veus a Vilajuïga apuntant que es destruiria la fàbrica per fer-hi pisos, l'alcaldessa ho descarta del tot, assegurant que no es podria fer perquè és una zona protegida i perquè no es planteja. Al contrari, Cobo vol confiar que es pugui presentar un comprador per mantenir l'activitat: “En algun racó del nostre terme, encara brolla la font i vull creure que algun dia, sigui com sigui, la puguem tornar a posar a taula”, diu l'alcaldessa.

Referències gastronòmiques de Dalí i Josep Pla

L'excel·lent qualitat i les característiques de l'aigua de Vilajuïga van merèixer el diploma d'honor a l'Exposició Universal de Barcelona de I'any 1929. A part, personatges famosos han lloat les qualitats d'aquesta aigua com Salvador Dalí, que la considerava com la seva preferida, i hi tenia una relació de ben petit perquè el seu pare –com a notari– va tramitar la creació de l'empresa. Josep Pla també en destaca la qualitat a Viatge a la Catalunya vella (any 1942). Al 2004, coincidint amb els actes del centenari de l'embotelladora, va tenir lloc el sopar col·loqui L'aigua de Vilajuïga, un referent en l'alta gastronomia; hi van intervenir xefs com Santi Santamaria, el catedràtic de nutrició Abel Mariné, científics i gastrònoms que en van subratllar les qualitats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.