Una fàbrica experimental pionera dissenya pinsos a mida
L'IRTA-Mas de Bové ha invertit 3,5 milions en tecnologia puntera
Catalunya té, segons paraules del conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, «un sector primari molt potent». La meitat del pinso que es fabrica a l'Estat espanyol –18 milions de tones l'any– s'elabora a Catalunya –és a dir, 9 milions de tones–, malgrat «els moments difícils» en què es troba el sector ramader a causa de la crisi. Ara, l'IRTA-Mas de Bové ha executat una iniciativa sense precedents en l'àmbit europeu, i que té per objectiu millorar la «competència», «l'eficiència» i «obrir la finestra del futur» de les empreses del sector de la producció animal a través de la recerca científica, sobretot en un moment en què el consumidor vol saber com s'ha alimentat l'animal i el seu origen. El projecte consisteix en la posada en marxa d'una fàbrica de pinsos experimentals que, amb la tecnologia més moderna i innovadora, elabora pinsos a mida. D'aquesta manera, qualsevol empresa que vulgui fabricar un pinso amb unes composicions molt concretes pot fer ús d'aquestes instal·lacions i pot estudiar després els efectes que l'alimentació té sobre els animals. Així, per exemple, una empresa que té animals als quals falta ferro es pot fer un pinso que els beneficiï amb aquest mineral. Segons el director de l'IRTA-Mas de Bové, Josep Maria Monfort: «Si guanyem en eficàcia en els sistemes d'engreix animal podem dotar el sector d'animals més sans, més segurs, i més ben alimentats.»
El sistema és complex però s'aconsegueix abaratir el preu del pinso i guanyar en precisió i fiabilitat, va afegir Monfort. Els cereals es guarden en unes sitges, i en funció de la composició del pinso que es vulgui elaborar aquest es fa bombar cap a una trituradora. Quan el cereal queda ben aixafat, el pas següent és afegir-hi els ingredients suplementaris i fer que els cereals els absorbeixin. Després s'hi posen els additius dels elements, que han d'anar en quantitats molt precises, i per això es fa servir una tecnologia molt innovadora que permet dosificar els ingredients d'una manera homogènia, per tal que s'acabi tenint la certesa que tots els animals reben la mateixa quantitat d'aliment. Quan el pinso ja està a punt per distribuir-se surt en direcció a la resta de granges experimentals que l'IRTA té repartides per tot Catalunya.
El conseller Joaquim Llena va inaugurar ahir la maquinària d'aquest centre juntament amb les noves naus experimentals per als assajos de nutrició animal d'avicultura i porcí i les obres d'urbanització de Mas de Bové, que complementen un projecte que ha costat uns 3,5 milions d'euros. Aquestes instal·lacions es destinen a la recerca en avicultura i en l'engreix de porcs i estan dissenyades per «permetre un alt nivell de benestar animal».Des de l'any 1990 s'han signat, a l'IRTA-Mas de Bover, més de 750 contractes i més de 200 empreses han sol·licitat els seus serveis de nutrició, genètica i sanitat animal.