Economia

Medi ambient

Arrenca la campanya de navegació fluvial a l'Ebre

Les embarcacions necessiten un certificat de l'Idece que garanteixi que estan netes de cargol poma per superar la resclosa de Xerta

El llagut ‘Lo Sirgador' ofereix tasts de vins a bord

El tram final del riu Ebre ha encetat la campanya de navegació fluvial, coincidint amb les vacances de Setmana Santa. El bon temps i el cabal del riu han permès l'arrencada d'un dels atractius turístics de les Terres de l'Ebre, que cada any guanya usuaris i que l'última temporada va registrar 37.419 persones que van navegar en algun dels trams compresos entre Ascó i Amposta.

Una de les principals novetats d'aquesta campanya és que les embarcacions necessiten un certificat que garanteixi que estan netes de cargol poma per superar la resclosa de Xerta. L'objectiu d'aquesta mesura és evitar que el mol·lusc invasor colonitze el riu aigües amunt de l'assut de Xerta i des d'allí penetre als dos canals de reg (de l'esquerra i la dreta de l'Ebre) i s'escampe per tota la xarxa de distribució. I l'organisme encarregat d'expedir aquest certificat és l'Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l'Ebre (Idece), que és qui assumeix les tasques de manteniment i vigilància de la via navegable. “Fem un control ocular de l'embarcació a l'antic embarcador del Club de Rem de Tortosa per certificar que el casc i el motor no tenen macròfits ni cap exemplar de cargol poma”, ha explicat el director de l'Idece, Joan Martín. I en el cas que es detecte la presència de cargol poma, l'Idece ho comunica a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) perquè es faci càrrec de la destrucció dels exemplars de mol·lusc invasor. “Les embarcacions que vulguen passar les resclosa de Xerta riu amunt han de contactar prèviament amb l'Idece per aconseguir el certificat, si no ho fan no se'ls deixa passar”, ha precisat Martín.

Per tal de poder efectuar la inspecció de les embarcacions en millors condicions, Ports de la Generalitat adequarà el punt de control. “El cabal del riu fins fa un parell de setmanes era massa elevat per executar els treballs”, ha explicat el director de l'Idece. Concretament es restaurarà la rampa de l'embarcador i es renovarà l'enllumenat. El cabal del riu de les últimes setmanes també ha dificultat l'adequació de la via navegable i fins dimecres passat no es van començar a instal·lar les boies, quan el cabal era d'uns 200 metres cúbics per segon.

Tot i que oficialment la campanya de navegació es va inaugurar dijous, tant el llagut de Benifallet com el de Tortosa, Lo Sirgador, ofereixen rutes des de principi de mes. Precisament aquest darrer amplia l'oferta i al recorregut fluvial hi afegeix tasts de vins o música en directe a bord. “Tenim l'objectiu d'establir un punt permanent d'activitats turístiques al riu amb base a Tortosa”, ha manifestat el gerent del llagut, Jordi Domingo. Pel que fa al llagut de Benifallet, ofereix quatre sortides diàries aquests dies, que es poden combinar amb la visita a les coves Meravelles.

LA XIFRA

37.419
usuaris
va registrar la via navegable el 2016 entre Ascó i Amposta, un 18% més que la campanya anterior.

Creix el nombre d'usuaris

La temporada de navegació al tram català de l'Ebre s'allargarà fins a l'1 de novembre. La previsió de l'Idece és que la via navegable continue la tendència d'increment d'usuaris dels últims anys. Així, la passada campanya el nombre de passatgers va créixer un 18% i la piragua va ser el tipus d'embarcació preferida, tot i que també va augmentar el nombre d'embarcacions amb motor que naveguen per l'Ebre.

El cabal de l'Ebre és un dels principals problemes de la navegació, per la dificultat que implica tant el pas de les embarcacions quan és escàs, com per la planificació de les tasques de senyalització de la via i neteja de macròfits a l'inici de temporada amb un cabal elevat. “Desconeixem quin serà el cabal del riu amb antelació”, lamenta el director de l'Idece.

Pel que fa a la neteja de macròfits de la vora del riu als diferents municipis, l'Idece recorda als ajuntaments que no és competència seua, tot i que hi col·laborarà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia