El cooperativisme s’uneix per crear feina al Berguedà
L’Ateneu Cooperatiu treballa des del mes de febrer a la comarca amb el suport de l’Agència de Desenvolupament
En aquests mesos més de 40 persones s’han interessat pel seu assessorament
L’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central s’ha presentat aquest dilluns al Berguedà amb l’objectiu de fundar-hi noves cooperatives o assessorar les que ja hi ha. Tot i que les metes que estableix el Departament de Treball de la Generalitat marquen aconseguir la fundació d’una trentena de cooperatives i una cinquantena de llocs de treball a les comarques centrals, membres de l’ateneu han remarcat a Berga que el principal objectiu del projecte és “sensibilitzar i fer veure a la gent que el cooperativisme té molts punts a favor”.
Segons Nil Saladich, un dels tècnics de l’ateneu, un d’aquests punts a favor és que una cooperativa gaudeix de beneficis fiscals, com per exemple en l’impost de societats. A més, ha dit Saladich, “crear una cooperativa és la millor opció si el que busca l’impulsor no és enriquir-se sinó únicament trobar el seu lloc de treball”.
En marxa des del febrer
L’ateneu treballa a les comarques centrals des del mes de febrer i ja comença a conèixer el mapa cooperatiu del Berguedà. En aquests moments –ha explicat el tècnic de l’Agència de Desenvolupament Jordi Escudero– hi ha més d’una vintena de cooperatives, una xifra que va en la línia de les comarques similars.
La principal característica del cooperativisme al Berguedà és la diversitat. “No totes són agràries, com podria passar en un territori rural com el Berguedà, sinó que també n’hi ha dels sectors dels serveis i de la indústria”, ha destacat Escudero. A més, gràcies al naixement de l’ateneu, des del febrer més de 40 persones s’han interessat en l’assessorament que s’ofereix des de la comarca.
LA XIFRA
Amb el suport d’institucions comarcals
L’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central és un dels deu que hi ha ara mateix a Catalunya i està format per sis cooperatives. Totes tenen el suport de diverses institucions i, en el cas del Berguedà, n’hi ha una que pren més força que la resta: l’Agència de Desenvolupament del Berguedà. És precisament aquest ens, integrat dins el Consell Comarcal, qui s’encarrega des del febrer d’oferir les primeres atencions a les persones o empreses interessades a recórrer a l’ateneu.