Economia

tribunals

denúncia

Enxampen una empresa que venia “fesols de Santa Pau” que no ho eren

Arran d’una denúncia d’Unió de Pagesos, la navarresa Camporel deixa d’etiquetar amb aquesta DOP, però continua fent-ne publicitat

L’empresa Camporel Delicatessen SL, de Cintruénigo (Navarra), ha retirat les etiquetes d’uns fesols que comercialitza, en què s’esmentava que eren de Santa Pau, quan això no era cert. El canvi l’ha hagut de fer després que l’Agència Catalana de Consum (ACC) va requerir a l’empresa que ho esmenés, arran d’una denúncia interposada per Unió de Pagesos el setembre de l’any passat. Segons l’ACC, Camporel ja ha acreditat formalment que ha fet el canvi d’etiquetes. No consta que l’hagin sancionat. En l’apartat de llegums selectes del catàleg del seu web, però, Camporel ahir encara hi continuava anunciant uns pots d’“Alubia ‘Santa Pau’ al natural”.

Els fesols conreats en aquest municipi i en altres de la Garrotxa –però amb les mateixes condicions– integren una denominació d’origen protegida (DOP), de la qual formen part només dotze productors i quatre envasadors. Montse Miralles, una empresària de la DOP, explicava ahir que abans que aquest fesol es protegís, hi havia força tripijocs de gent que n’aprofitava la fama per vendre els seus, sense tenir-hi res a veure. “Se’ls avisava, però no estava perseguit; ara és un delicte i no ens hi trobem tant”, afirma Miralles. Quan es va aprovar la DOP (el 2015) es va avisar els que solien atribuir-se l’origen sense raó, i la majoria van deixar de recórrer a l’engany.

Per la seva banda, el responsable de política de qualitat alimentària d’Unió de Pagesos, Carles Mencos, diu que es donen força casos de distribuïdors que fan servir de manera fraudulenta les DO, però que principalment ho fan a l’hora de donar publicitat al producte, i no tant en l’etiquetatge. Les irregularitats en les etiquetes dels productes agraris –va explicar ahir Mencos– solen consistir precisament a no esmentar el seu origen o donar informació confusa sobre si són ecològics o no.

LA XIFRA

12
productors
i quatre envasadors formen part de la denominació d’origen protegida Fesol de Santa Pau.

Un màxim de 50 tones anuals

Les DOP es controlen a escala europea. En el cas dels fesols de Santa Pau, s’estableix que només es poden vendre amb aquest nom els que es conreen en terra volcànica als termes de Santa Pau, Castellfollit de la Roca, les Planes d’Hostoles, les Preses, Olot, Sant Feliu de Pallerols i Sant Joan les Fonts. La producció és força limitada: un màxim de 50 tones els anys més bons. Aquest 2017, per cert, és una incògnita –diuen els pagesos– per culpa de les altes temperatures.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.