Economia

La pedregada malmet el raïm

La calamarsada ha malmès més del 50% de la producció de raïm de la zona de Garriguella i, en menor grau, de Vilajuïga, Pau i Mollet de Peralada

Ha afectat fins a 300 hectàrees de vinya

“La sort és que el raïm encara no és madur i la qualitat no se’n ressentirà”

La pedre­gada que va caure dime­cres a l’Alt Empordà ha malmès part de la pro­ducció de raïm de la zona de Gar­ri­gue­lla, Vilajuïga, Pau i Mollet de Pera­lada. De moment, els res­pon­sa­bles de la DO Empordà encara no poden fer un balanç de les pèrdues, però diuen que en algu­nes zones el raïm malmès podria superar el 50% de la pro­ducció; en d’altres, en canvi, només es trac­ta­ria d’un 10%. “La sort que hem tin­gut és que ha pas­sat ara que el raïm encara no és madur. Per tant, hau­rem per­dut pro­ducció, però no ha afec­tat la qua­li­tat dels grans”, explica Toni Roig, res­pon­sa­ble de la comissió tècnica del Con­sell Regu­la­dor de la DO Empordà i pro­pi­e­tari del celler Mas Llu­nes.

L’epi­sodi de cala­marsa a l’Alt Empordà va tenir dues fases. De mati­nada, la pedra va afec­tar par­ci­al­ment Cap­many, Sant Cli­ment Ses­ce­bes i Espo­lla. Va ser a dos quarts d’una del mig­dia, però, quan una intensa tem­pesta va des­car­re­gar damunt la zona de Vilajuïga, Pau, Mollet de Pera­lada i Gar­ri­gue­lla. Aquest dar­rer muni­cipi és el que n’ha sor­tit més mal­pa­rat i és on els cellers Mas Llu­nes, Maset­plana i Tro­bat, així com la Coo­pe­ra­tiva Gar­ri­gue­lla, tenen bona part de les vinyes. Aquí, segons con­creta Roig, la cala­marsa “ha afec­tat el cent per cent de la superfície de vinya que hi ha al poble”. Però també hi ha altres cellers que tenen vinyes a les zones afec­ta­des, com Empordàlia i Oli­veda. “És difícil de quan­ti­fi­car, però cal­cu­lem que, en total, arreu de la superfície de la DO, la pedra va caure damunt d’unes 300 hectàrees de vinya”, pre­cisa Roig, que asse­gura que totes les vari­e­tats –gar­natxa, cari­nyena, maca­beu, mos­ca­tell i caber­net– han que­dat afec­ta­des de la mateixa manera.

A Gar­ri­gue­lla, ahir al matí, els amos dels cellers com­pro­va­ven com la pedra els havia malmès els ceps. Roig, que té 75 hectàrees de ceps a la zona, explica que el raïm més afec­tat és el que es troba a la zona del Butarós i de la Mare de Déu. “Els més afec­tats som els que tenim la tota­li­tat de les vinyes en aquest ter­ri­tori”, con­creta el res­pon­sa­ble de la comissió tècnica a l’Agència Cata­lana de Notícies.

Ara els cellers afec­tats quan­ti­fi­ca­ran les pèrdues i par­la­ran amb les asse­gu­ra­do­res. “La sort és que la majo­ria de les vinyes estan cober­tes per asse­gu­ran­ces. Això aju­darà a cobrir una petita part de les pèrdues, que no equi­valdrà ni de bon tros a l’afec­tació total, però el cop no serà tan fort”, asse­gura.

Raïm de qua­li­tat

Sigui com sigui, la pedre­gada farà que se’n res­senti la pro­ducció glo­bal de la DO Empordà. De moment, però, no afec­tarà la qua­li­tat del vi. El raïm tocat per la pedre­gada, com que encara és molt petit, s’asse­carà i caurà a terra. “Els pen­jolls de raïm tin­dran una mida més petita; si això hagués pas­sat amb el raïm més madur, aques­tes feri­des que fa la pedra hau­rien pogut ser focus de podrit, i n’hau­ria afec­tat la qua­li­tat”, explica.

Per evi­tar més con­seqüències, ara els cellers de la zona apli­ca­ran un trac­ta­ment de com­pos­tos de coure que afa­vo­rirà el procés de cica­trit­zació i asse­cat del raïm. “Això evi­tarà que les feri­des que els ha fet la pedra es pro­pa­guin als grans del vol­tant”, con­clou.

Roig asse­gura que va ser una pedre­gada “excep­ci­o­nal” que “d’alguna manera ja es pre­veia” per les altes tem­pe­ra­tu­res que s’han regis­trat aquests dies. “Solen ser fenòmens molt loca­lit­zats i això és el que ha pas­sat a Gar­ri­gue­lla i, en menor grau, als pobles del vol­tant”, diu Roig, que explica que feia almenys “20 anys que no pas­sava res sem­blant, afor­tu­na­da­ment”.

Quatre milions d’ampolles anuals

La DO Empordà té una superfície d’unes 2.000 ha i la producció mitjana de la zona és de 65.000 hl. Els vins negres representen aproximadament el 60% d’aquesta producció; els rosats, el 17%; els blancs, el 19%, i els vins dolços (garnatxes i moscatell), el 4% restant. De la producció de vi emparat, se’n comercialitza un 50% embotellat, cosa que representa uns quatre milions d’ampolles anuals.

Segons recull el web de la DO Empordà, el mercat exterior és molt variable i, per tant, algunes xifres són canviants, tot i que els vins de l’Empordà es van introduint en nous mercats, i avui dia aproximadament un 15% de la producció es destina a exportació, principalment a Alemanya, Suïssa, els Estats Units, Holanda, Noruega, la Gran Bretanya, Bèlgica i Dinamarca.

Actualment, la superfície de vinya inscrita és de 1.786 ha; el nombre de viticultors que formen part de la DO és de 290 i el nombre total de cellers, de 52, i les vendes de vi embotellat el 2015 van assolir els 42.020 hl.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia