Economia

turisme

terrorisme

El sector econòmic descarta un impacte pels atemptats

Sectors sensibles com ara el turisme i el comerç parlen de normalitat i Foment no preveu un fre en la marxa econòmica

Barcelona Tech City no creu que els atacs restin capacitat per atreure talent

Han passat prop de dues setmanes des dels atemptats gihadistes a Barcelona i Cambrils, un temps que permet començar a fer una anàlisi més continguda de l’impacte que van tenir sobre sectors clau de l’economia del país, però sobretot de l’impacte que podrien tenir en un futur. En general el sector empresarial es mostra prudent però optimista amb el fet que els atemptats no suposaran cap punt d’inflexió en el procés de recuperació econòmica. Com explica el director d’economia de Foment del Treball, Salvador Guillermo, “avui dia les dades no ens diuen que hi pugui haver una afectació sobre el PIB”. I això és així en bona part perquè el turisme, el sector més sensible als atemptats i alhora motor del creixement econòmic, ha mostrat en tot moment la seva fortalesa: “Si mirem els nivells de reserves per a Barcelona que hi ha avui en una plataforma com Booking, no baixa d’un 80% per a les diferents setmanes de setembre.”

Cancel·lacions puntuals

El president de l’associació d’agències de viatges (Acave), Martí Sarrate, admet alguna cancel·lació puntual, però destaca la ràpida actuació de les forces de seguretat i la recuperació de la normalitat “amb la Rambla oberta 12 hores després dels atemptats”, com a elements clau en la percepció de seguretat des de fora. Sarrate no creu que el ritme de contractacions resulti afectat en els pròxims mesos “perquè l’atac es veu com un fet aïllat i tenim un producte ben conegut i reconegut a fora”, destaca.

Catalunya bat rècords de turisme amb Barcelona al capdavant, en part per la seva capacitat d’atracció de turistes que han abandonat països de la conca sud del Mediterrani especialment tocats pel terrorisme gihadista com ara Tunísia i Egipte, “i la percepció d’aquests països trigarà més a ser bona”, explica Sarrate. També el president de l’associació Apartur d’apartaments turístics de Barcelona, Enrique Alcántara, confirma que de moment l’impacte és nul; “més enllà de cancel·lacions puntuals, el primer dia el mercat ha reaccionat amb una normalitat sorprenent”. I fonts d’Airbnb apunten també “un impacte mínim” i destaquen la tasca dels amfitrions, “que s’han posat en contacte amb els viatgers per tranquil·litzar-los”.

Un altre sector sensible als atemptats és el de les companyies aèries. Algunes com la irlandesa Ryanair van anunciar rebaixes de fins a un 7% en els vols a Barcelona, però que la companyia fa de manera automàtica en situacions similars. En canvi Norwegian, de la qual s’havia arribat a dir que havia fet rebaixes de fins a un 40%, ha negat aquesta dada: “Ni hem abaixat tarifes ni hem fet cap campanya proactiva”, expliquen fonts de l’aerolínia.

També clau per a l’economia és el sector dels negocis lligats a internet. Barcelona ha esdevingut en els darrers anys un hub d’start-up tecnològiques, el principal al sud d’Europa. I una de les peces estratègiques en aquesta progressió ha estat la capacitat per atreure talent de tot el món. Pot modificar això l’atac gihadista? Pel conseller delegat de la Barcelona Tech City, l’associació que aplega les empreses del sector, Miquel Martí, encara és aviat per mesurar l’impacte, tot i que destaca que de moment no n’han detectat “cap de negatiu”. Martí afirma que “els compromisos internacionals adquirits, alguns d’ells durant un mes d’agost molt intens, es mantenen”. Per Martí l’impacte negatiu que haurien pogut tenir els atemptats per a l’atracció de talent i noves empreses “ha quedat apaivagat per la imatge que han ofert la ciutat i el país al món”.

El Departament d’Empresa, del qual depèn l’agència que es dedica a atreure inversions estrangeres a Catalunya, també descarta un impacte negatiu o una estratègia diferent en la seva tasca arran dels atacs més enllà de donar tota la informació que les empreses demanen. Ia Fira de Barcelona també apunta a la normalitat, i la celebració aquests dies del congrés europeu de cardiologia sense cap cancel·lació, fa pensar també en la normalitat.

L’atac es veu com un fet aïllat i tenim un producte ben conegut i reconegut a fora
Martí Sarrate
president d’acavE
Els compromisos internacionals adquirits es mantenen
Miquel Martí
Conseller delegat de barcelona tech city
Avui dia les dades no diuen que hi pugui haver afectació sobre el PIB
Salvador Guillermo
director d’economia de foment del treball

Collboni es mostra “optimista”

El segon tinent d’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, es mostrava ahir “optimista” després de la primera reunió de seguiment amb els agents econòmics de la ciutat. Optimista perquè les cancel·lacions registrades fins ara han estat les habituals. L’ocupació hotelera se situa entorn d’un 85%, una dada també normal per a l’època, i, respecte a l’efecte sobre el comerç, Collboni va destacar també la normalitat, tot i una “comprensible” afectació en els primers dies sobre els establiments de l’entorn de la Rambla. L’Ajuntament té previst elaborar tres informes de seguiment d’aquest impacte dels atemptats d’aquí a 30, 60 i 90 dies per avaluar l’evolució d’aquests sectors més sensibles a la ciutat. Collboni va defensar que la millor campanya que pot fer Barcelona és “explicar i expressar la normalitat que es viu a la ciutat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.