Economia

Medi ambient

Demanen allargar la vida de les plantes de purins

El Congrés aprova ampliar-la dels 15 als 25 anys perquè la majoria pugin cobrar primes més temps i garantir-ne la viabilita

El Congrés dels Diputats ha esmenat la plana al govern espanyol, aprovant una proposició no de llei en què li demana ampliar dels 15 anys 25 anys la vida útil de les plantes de tractament de purins que poden rebre ajuts a la cogeneració elèctrica. La proposició també reclama l’elaboració d’un pla estatal de tractament d’excedents de purins, així com que adopti diferents mesures per “facilitar-ne la reobertura”.

El gener passat, el Ministeri d’Energia va modificar la normativa per tal d’aplicar la sentència del Tribunal Suprem, arran del cas guanyat per les empreses del sector referent a la retallada a les primes a la cogeneració elèctrica, que va obligar a tancar totes les plantes el 2014. El ministeri va modificar la normativa, però establint-ne en 15 anys la vida útil. Paralitzava, així, l’activitat de 3 plantes que havien reobert i en deixava 16 de les 39 existents a l’Estat amb sols llicència d’activitat per a tres anys. Així, plantes com ara la polèmica Tracjusa a Juneda quedaven automàticament fora dels ajuts, ja que es va obrir el 2001.

La proposició del Congrés ha estat presentada pel grup socialista i inclou que l’impuls a la reobertura ha de tenir en compte “la preservació de la qualitat de l’aire, la salut i el respecte a les zones naturals protegides”, en una esmena d’En Comú Podem, pactada amb els socialistes. En aquest sentit, el diputat Jaume Moya (ECP) ha remarcat que aquestes instal·lacions “han de ser veritables plantes de tractament de purins i, en cap cas, incineradores de residus, com ara Tracjusa”. ERC va presentar una iniciativa en la mateixa direcció al Senat el maig passat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.