SERGI SALADIÉ

PORTAVEU DE LA COORDINADORA ANTICEMENTIRI NUCLEAR DE CATALUNYA (CANC)

«El procés vulnera els drets bàsics dels ciutadans»

–Esteu en con­tra de l'MTC a Cata­lu­nya. També com a solució als resi­dus nucle­ars?
–«Avui no hi ha cap solució tec­nològica als resi­dus. Tras­lla­dem el pro­blema d'un lloc a un altre. Enresa ha de ges­ti­o­nar els resi­dus per llei i les elèctri­ques li diuen que els solu­ci­oni el pro­blema dels acu­mu­lats en pis­ci­nes con­ce­bu­des per a 25 o 30 anys de vida de dis­seny de les cen­trals. Estem en con­tra de l'MTC en el moment actual, sense calen­dari de tan­ca­ment de les cen­trals. Si els resi­dus no tenen solució, pri­mer hem d'evi­tar fer encara més gros aquest pro­blema, i després ja veu­rem com ges­ti­o­nem els resi­dus gene­rats. El que fa la indústria nuclear és dir: ‘ja tro­ba­rem la solució.' Als anys vui­tanta els resi­dus els tira­ven a les fos­ses atlànti­ques, fins que van veure que els bidons s'obrien i eme­tien radi­o­ac­ti­vi­tat.»
–A l'MTC hi ani­ran els resi­dus gene­rats per les cen­trals actu­als durant 40 anys d'acti­vi­tat. Per tant, això per­met fer una pre­visió esta­ble.
–«Però els 40 anys no estan pac­tats. És fruit d'una decisió política. No és fruit d'un con­sens, que podríem accep­tar encara que no ens agradés. Ara pot entrar el PP i can­viar-ho. També es parla de 60 anys per a l'MTC. Però un cop tin­guin un lloc per ficar els resi­dus, tot­hom sap que els hi ani­ran acu­mu­lant.»
–El pro­jecte de l'MTC inclou un cen­tre tec­nològic que pot apor­tar el seu gra­net per tro­bar una solució als resi­dus.
–«Això és un dels cara­mels, que que­darà reduït a un Power Point. Ja hi ha cen­tres d'inves­ti­gació en aquest sen­tit i es poden poten­ciar tant com es vul­gui.»
–Quin risc té l'MTC?
–«El risc és menor que el d'una cen­tral perquè no s'hi pot pro­duir una explosió. Però de la mateixa manera que no hi ha estu­dis que deter­mi­nin bé els efec­tes de l'ener­gia nuclear en l'entorn, per una qüestió de prudència no podem ava­luar si l'MTC és de fiar. Amb tot, la nos­tra opo­sició recau en un punt de vista soci­o­e­conòmic: després de 20 o 30 anys de con­viure amb cen­trals nucle­ars, això no ha rever­tit econòmica­ment en els ter­ri­to­ris ni hi ha apor­tat cap valor econòmic afe­git. La Ribera d'Ebre és de les comar­ques amb el PIB per capita més alt de Cata­lu­nya, però a la cua pel que fa a renda fami­liar bruta dis­po­ni­ble. De fet, l'AMAC ho reco­neix. Per això demana nous plans de com­pen­sació amb vista al tan­ca­ment de les cen­trals. Ascó, des que té nucle­ars, perd divuit habi­tants per any de mit­jana.»
–En quin cas la CANC accep­ta­ria que hi ha un con­sens ter­ri­to­rial per rebre l'MTC?
–«No té sen­tit par­lar-hi, perquè l'Estat no ha fet cap pro­posta. Nosal­tres pen­sem que s'hau­rien pogut fer con­sul­tes en un àmbit com a mínim comar­cal.»
–Quins indi­cis hi ha que Ascó serà el can­di­dat de l'AMAC i fins a quin punt això pot pro­duir un con­flicte?
–«L'alcalde mateix sem­pre ha dit que si com­plia els requi­sits es pre­sen­ta­ria. I a Ascó i al seu entorn no s'han apro­vat tan­tes moci­ons con­tra l'MTC com a la resta del ter­ri­tori. Per part nos­tra, inten­ta­rem trans­me­tre que el procés de selecció vul­nera els drets bàsics dels ciu­ta­dans, perquè no res­pecta la posició majo­ritària del ter­ri­tori. Si es con­creta una can­di­da­tura cata­lana i la gent veu les ore­lles al llop, és pro­ba­ble que es pugui pro­duir una cris­pació social i un con­flicte ter­ri­to­rial seriós.»


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.