pagesia
La collita d’olives caurà a la meitat aquesta campanya
La forta sequera fa que, a moltes zones, sobretot als terrenys de secà del Baix Ebre i el Montsià, la producció disminueixi més d’un 50%
La DOP Siurana sí que preveu mantenir o fins i tot superar els 4.700.000 quilos d’oli
Males perspectives per al sector de l’oliva. La forta sequera, provocada pel retard d’unes pluges que s’han fet esperar, fan preveure una pèrdua de producció en la collita d’enguany d’entre un 40 i un 50%, que, en algunes zones de les comarques de Tarragona, encara pot ser més devastadora. “Si no plou aquests dies, la pèrdua encara augmentarà”, diu Josep Carles Vicente, responsable d’organització d’Unió de Pagesos.
El 80%, aproximadament, de les terres de conreu de l’olivera de les comarques de Tarragona és de secà, i només un 20%, de regadiu. És a la zona de secà, de què bona part es concentra a les comarques del Baix Ebre i el Montsià –les que tenen més hectàrees i amb més producció d’oli–, però també a la Terra Alta i al Penedès, on la disminució de la producció serà més greu. I això, encara que hagi plogut: el perill que les pluges arribin a final d’octubre és que les olives, pel pes de l’aigua guanyada, acabin caient a terra. “La collita gairebé és irrecuperable”, lamenta Vicente. Per això, en alguns municipis, sobretot de la zona del Penedès, ja han començat la collita. “Estem angoixats perquè la collita no es pot recuperar i hi ha risc que s’acabi de perdre”, hi afegeix Miquel Blanch, responsable nacional del sector de l’oli d’oliva d’Unió de Pagesos (UP), que titlla “d’excepcional” la mala situació del conreu de l’oliva d’enguany.
A les zones incloses en la Denominació d’Origen Protegida (DOP) Siurana, en canvi, l’afectació per la sequera no serà tant acusada i, segons el seu president, Antoni Galceran, la previsió és que la collita mantingui, o fins i tot superi, els 4.700.000 quilos d’oli que es van produir sota aquest segell en la campanya anterior.
La producció d’olives a la demarcació de Tarragona durant la campanya 2016/17 va ser de 100.812 tones, i la d’oli va ser, en total, de 18.150 tones, una quantitat que demostra que bona part de l’oli que es produeix a Catalunya (27.082 tones, la campanya anterior) surt de les comarques tarragonines.
A les tres DOP d’oli de la demarcació –Siurana, Terra Alta i Baix Ebre Montsià–, la collita, si no ha començat ja, ho farà abans d’acabar aquest mes d’octubre. Per a aquesta campanya que tot just arrenca, el Ministeri d’Agricultura encara no ha publicat la seva previsió oficial de producció d’oliva i d’oli per demarcacions (el DARP, des de l’any 2012, ja no en publica), però el Comitè Oleícola Internacional estima per al total de l’Estat espanyol 1.150.000 tones. Unió de Pagesos va elaborar una primera valoració per comarques, fa dos mesos, molt provisional, d’unes 90.800 tones d’olives a les comarques del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre, “comptant una collita força minsa al Baix Ebre i el Montsià, i més bona al Camp de Tarragona”, apunta el sindicat agrari, que destaca que, d’aleshores encà, les previsions de producció han anat més a la baixa.
Que la producció sigui més baixa aquí no suposarà, però, un augment de preu. El president de la DOP Siurana creu que el preu d’origen es mantindrà –la mitjana és de 3,83 euros el quilo d’oli verge extra– pel fet que la producció global a l’Estat espanyol se situarà per damunt de la mitjana i les produccions de països com ara Grècia, Itàlia, Tunísia i Turquia “també faran que la producció mundial sigui més alta”, explica Galceran.
LA XIFRA
LA XIFRA
Preocupació pel futur dels ajuts europeus
La incertesa política que viu Catalunya i la possibilitat de quedar-se temporalment al marge de la Unió Europea ha generat un cert neguit entre el sector de la pagesia pel que podria suposar la pèrdua dels ajuts de la Política Agrària Comuna (PAC). “Unió de Pagesos hem fet un estudi per treure les pors”, diu Josep Carles Vicente, que indica que “com a país, aportem a Europa uns 2.500 milions d’euros i, pels ajuts de la PAC a l’agricultura, només en venen uns 500 a Catalunya”. Per això, segons el responsable d’organització d’UP, en cas d’independència de Catalunya, es podria “arribar a polítiques agràries fins i tot millors”. Amb més cautela es pronuncien Antoni Galceran i Miquel Blanch, responsable del sector de l’oli. Aquest darrer, tot i dir que “no hi ha patiment”, sí que reconeix: “No sabem què acabarà passant.”