Setge al procés sobiranista
El Sabadell assegura haver revertit l’impacte de l’1-O
Guardiola admet que hi ha hagut inquietud entre la clientela, però assegura que l’efecte en els dipòsits s’ha revertit
Fa una crida a preservar la legalitat i a mantenir la solidesa institucional
Jaume Guardiola, conseller delegat del Banc Sabadell, va minimitzar ahir a Madrid l’efecte que la trontolladissa política ha tingut en els comptes de l’entitat en les últimes setmanes. L’alt executiu va admetre, durant la primera presentació de resultats fora de Catalunya, que en els dies pròxims a l’1 d’octubre es van detectar “inquietud, preguntes i preocupació” tant entre la clientela com entre els accionistes. Paral·lelament es va produir una sortida de dipòsits, en bona part a través de comptes mirall en oficines de fora de Catalunya. No obstant això, Guardiola va assegurar que aquesta tendència “s’ha revertit” i que al llarg de les successives setmanes d’aquest mes la situació s’ha “normalitzat” i que s’ha compensat la sortida de clients amb l’arribada de nous impositors. Amb tot, va reconèixer una certa frenada en l’activitat –per exemple en la demanda de crèdits–, coincidint amb les dates pròximes al referèndum, com a fruit de la “por” del diner, però que ara mateix el negoci del banc marxa “amb normalitat”.
Guardiola va refermar el que havia dit la vigília el president del banc, Josep Oliu, i va desestimar qualsevol condició per fer reversible el canvi de seu. De fet, va anunciar que els consells de l’entitat se celebraran a partir d’ara a Alacant, nova seu social i fiscal, i les presentacions de resultats es faran a la mateixa ciutat, a Madrid o fins i tot a Barcelona, a fi d’optimitzar la comunicació amb la premsa.
El conseller delegat compareixia per presentar els comptes dels tres primers trimestres de l’any, al tancament dels quals el Sabadell va guanyar 653,8 milions d’euros, que representen un 1,1% més que els obtinguts en el mateix període del 2016, per bé que, a tipus constants, el creixement equivaldria a un 4,1%. D’aquesta manera, el grup manté el seu objectiu de cloure l’exercici amb un resultat al voltant dels 800 milions.
El Sabadell va ser un dels primers grups a traslladar la seu coincidint amb la celebració de l’1-O. De fet, dijous va celebrar el primer consell a Alacant, on l’entitat disposa del segon centre operatiu més important, darrere del dels serveis centrals de Sant Cugat.
Guardiola també va confirmar el trasllat a Madrid del gabinet de presidència, liderat per Josep Oliu, i la secretaria general, una mudança que, va matisar, no comporta un moviment gaire important de personal. “Seran pocs però molt qualificats”, va comentar, a més de ressaltar la rellevància de la capital espanyola en els plans del grup.
El conseller delegat, que va considerar “una pena” la marxa d’empreses de Catalunya per la situació política, va negar que el banc hagi rebut pressions tant de part del govern espanyol com de la Generalitat per marxar o quedar-se en territori català. Segons el banquer, “la decisió va ser purament empresarial, basada en la percepció de risc a partir d’un pla dissenyat i preestablert”. En aquest sentit, va alertar que l’evolució política pot influir en el pròxim pla estratègic del grup, que en els últims deu anys ha passat de tenir un 50% dels seus actius a Catalunya a posseir-n’hi tan sols un 17%.
El directiu del Sabadel, que parlava abans de la declaració de la República per part del Parlament, es va mostrar amoïnat pel context polític, “i per les conseqüències que pot tenir sobre l’economia catalana i espanyola”. Per això va reclamar als governants un marc de legalitat “estable” i va insistir en la necessitat de dotar de fortalesa les institucions.