Una comarca sense DO

Els sector agrícola i ramader de les Terres de l'Ebre considera que el cementiri nuclear perjudicarà la seua imatge

«La Ribera d'Ebre som un forat, no tenim cap DO», diu el por­ta­veu de la Coor­di­na­dora Anti­ce­men­tiri Nuclear i regi­dor de l'Ajun­ta­ment de Mira­vet, Josep Maria Sáez, que es pre­gunta irònica­ment: «Si el magat­zem de resi­dus nucle­ars fos bo, ens el dona­rien a la Ribera?». Els pro­duc­tors de la zona veuen amb pre­o­cu­pació l'impacte que cau­sa­ria sobre els seus pro­duc­tes la ins­tal·lació del cemen­tiri de resi­dus nucle­ars. El dele­gat del govern a l'Ebre, el repu­blicà Lluís Sal­vadó, també con­si­dera que el magat­zem tem­po­ral cen­tra­lit­zat (MTC) de resi­dus d'alta radi­o­ac­ti­vi­tat entra en con­tra­dicció amb el model de ter­ri­tori pel qual aposta el govern. «Gene­rarà llocs de tre­ball, però no deba­des, perquè per­ju­di­carà la feina de les empre­ses agràries i el turisme rural», asse­nyala Sal­vadó. Per la seua banda, el coor­di­na­dor d'Unió de Page­sos (UP) a l'Ebre, Joan Mon­tesó, rebutja l'MTC «perquè és una altra agressió al ter­ri­tori». «Com hem d'apos­tar per les pro­duc­ci­ons de qua­li­tat i l'agro­tu­risme al cos­tat d'un cemen­tiri nuclear?», es pre­gunta Mon­tesó.

Les nucle­ars ja han per­ju­di­cat els pro­duc­tors de la Ribera algun cop. «Quan es va pro­duir la fuita de partícules radi­o­ac­ti­ves, les ven­des de fruita dolça van bai­xar», explica el gerent del Grup Frui­ter de Benis­sa­net, Marc Piñol, total­ment con­trari a què l'MTC s'ins­tal·le a Ascó. «No pot ser que la decisió de cinc regi­dors hipo­te­que el futur de la resta de la població», asse­nyala Piñol. Tot i que la qua­li­tat del préssec de la Ribera és reco­ne­guda pels mer­cats, fa anys que està en tràmit la indi­cació geogràfica pro­te­gida (IGP).

També els res­pon­sa­bles de la DO del vi de la Terra Alta rebut­gen que el cemen­tiri de resi­dus nucle­ars s'ins­tal·le a les Ter­res de l'Ebre. «Donem ple suport a la Coor­di­na­dora Anti­ce­men­tiri; no volem el magat­zem de resi­dus nucle­ars», diu el pre­si­dent de la DO Terra Alta, Jaume Des­car­rega. A la Terra Alta també hi ha DO de l'oli, que inclou Ascó, Flix i Riba-roja. «A prin­cipi de febrer tenim reunió del con­sell rec­tor i un dels temes que trac­ta­rem serà el magat­zem de resi­dus nucle­ars», mani­festa el pre­si­dent de la DO de l'oli Terra Alta, Ramon Llop. Tot i això, però, ja s'ha pro­nun­ciat con­tra l'MTC: «El món coo­pe­ra­tiu ha fet inver­si­ons molt for­tes i ha apos­tat per la qua­li­tat amb unes pro­duc­ci­ons que són reco­ne­gu­des: com he de dir que fem el millor oli del món al cos­tat d'un cemen­teri nuclear?». «La gent no s'ho creurà», hi afe­geix Llop. Serà també al febrer que es pro­nun­ci­a­ran a la DO Mont­sant (que inclou part de la Ribera). «Al sud ja ho tenim tot: les nucle­ars i la petroquímica; hem de llui­tar pel pai­satge, i el cemen­tiri nuclear no ens ajuda; com més lluny el posin millor», diu el pre­si­dent de la DO Mont­sant, Jaume Domènech.

PRODUCCIÓ AGRÍCOLA
A LA RIBERA D'EBRE

Préssec
1.616 hectàrees
28.794 tones
0,29 euros/quilo
Cirera
533 hectàrees
2.783 tones
1,96 euros/quilo
Mandarina
50 hectàrees
750 tones
0,25 euros/quilo
Taronja
6 hectàrees
180 tones
0,24 euros/quilo
Oliva
10.123 hectàrees
18.706 tones
0,50 euros/quilo
Raïm
1.429 hectàrees
7.020 tones
0,15-0,40 euros/quilo
Ametlla
3.888 hectàrees
2.980 tones
0,55 euros/quilo
DO de l'oli Terra Alta
Inclou els municipis d'Ascó, Flix i Riba-roja
DO Siurana
Hi ha cooperatives de la Ribera d'Ebre inscrites
DO Montsant
Inclou Garcia, Móra la Nova i Tivissa

Agricultura invertirà 4,6 milions d'euros en dos regadius al nord de la Ribera d'Ebre

L.M

El Departament d'Agricultura destinarà enguany 4,6 milions d'euros a la finalització de dos regadius a la zona nord de la Ribera d'Ebre. Es tracta del rec de suport a la zona Mont-redons - Valls (que ocupa una superfície de 615 hectàrees al terme municipal de Flix), amb una inversió de 2,5 milions d'euros, i del rec de Vingalis (340 hectàrees situades entre Flix i Vinebre), que costarà enguany 2,1 milions d'euros. En tots dos casos els regadius afecten una zona d'oliveres, ametllers i fruita dolça. «En el context de crisi econòmica de la Ribera d'Ebre, i especialment de Flix, s'han de donar alternatives i aquesta obra contribuirà a diversificar l'economia i incrementar la productivitat dels conreus», explica el director dels serveis territorials d'Agricultura a les Terres de l'Ebre, Antoni Espanya. Segons Espanya, al nord de la Ribera d'Ebre hi ha molt pocs pagesos a títol principal i els recs de Mont-redons i Vingalis poden fer que s'incremente la població agrària. De fet, el director dels serveis territorials d'Agricultura a l'Ebre ja ha manifestat moltes vegades que la població que es queda sense feina pel tancament de fàbriques i per la crisi de la construcció pot reconduir la seua activitat cap al sector agrícola.

Amb tot, Espanya prefereix no pronunciar-se sobre l'impacte que tindrà la instal·lació del cementiri nuclear a Ascó sobre la producció agrícola i ramadera de la Ribera d'Ebre, i sobre les produccions que tenen distintiu de qualitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.