Economia

ÀNGEL ZAMORA i EMILI DURANT

COOPERATIVISTES DEL FORN DE PA I LA FLECA LA FOGAINA D’EN BAS I LES PRESES

“Fem pans ecològics, artesans i amb consciència social”

El rètol “Acceptem moneda social” deixa clar que el forn de pa La Fogaina és un negoci diferent. Fan pa artesà, ecològic, amb compromís social, ara reconegut amb una estrella DIR

Per què haig de comprar pa a La Fogaina, quan en tinc a més bon preu en una gasolinera?
Emili Duran (E.D.): Per salut, pel sabor i per consciència social.
Anem a pams. Per salut?
Àngel Zamora (À.Z.): Sí, perquè la matèria primera és d’origen ecològic. Utilitzem una farina mòlta a la pedra que conserva el germen, el midó i el sabor, a diferència de les que passen pel cilindre, que només conserven el midó. Els nostres pans tenen un alt valor nutritiu i es conserven molt bé, duren dies i, per això, diem que no són més cars que els més convencionals.
A part de la matèria primera, quin altre secret té el seu pa?
(À.Z.): Tenim una massa mare de cultiu de fa set anys i, amb aquesta massa mare, fem la de cada dia. És una massa de fermentació lenta i de llarga durada, de vint-i-quatre hores. Això fa que els bacteris vagin fent la fermentació abans d’arribar a l’estómac del consumidor, etc. Per això és un pa que té molt bon paladar i una llarga conservació.
I un pa amb consciència social?
(E.D.): Sí, és un pa ecològic per salut, però també per un tema social. Tenim un funcionament cooperatiu i assembleari.
Expliquin-se.
(À.Z.): La Fogaina va néixer com un negoci familiar, petit i de tres dies a la setmana. Teníem l’obrador i una petita botiga al mas la Plana de la Vall d’en Bas, on ara continua havent-hi el forn. Dos anys després, vam tenir la necessitat i les ganes de créixer i vam col·lectivitzar l’obrador i, junts, vam obrir la botiga actual i la cafeteria del carrer Sant Sebastià de les Preses.
Assemblearis en un negoci?
(E.D.): Sí, ho decidim tot en assemblea. Ordinàriament, en fem una cada mes i, si hi ha alguna cosa extraordinària, en fem més. Som cinc cooperativistes; a part de nosaltres, Joana Toldrà, Emma Rodríguez i Diana Rodríguez. Cadascun és responsable d’una comissió, econòmica, de manteniment, de la botiga...
I els sous?
Cobrem per hores, amb un plus de responsabilitat, feines extres, etc.
Expliquin això de la moneda social?
(À.Z.): És una moneda virtual, no acumulativa i, per tant, no especulativa. En la línia de la Cooperativa Integral de Catalunya, qui ofereix un servei té un compte.
A la pràctica, com es tradueix això?
(E.D.): Doncs, per exemple, un veí ens ha dissenyat i construït l’estand que hem tingut a la fira Orígens d’Olot a canvi d’un any de pa. Un altre exemple és la nova pàgina del web, que també hem fet amb intercanvi. Un altre aspecte és el treball en xarxa. Un cop a la setmana, per posar un altre exemple, una persona ens distribueix el nostre pa en punts concrets de Barcelona.
Quins tipus de pa elaboren al seu forn?
(À.Z.): En fem diversos. Un de molt especial és el primer que vam fer, la Soca, elaborat amb farina Triticatum d’un petit productor de Sales de Llierca, que cultiva blats antics i que ens ofereix una barreja de farines integrals d’espelta, xeixa, kamut... Fem també pa de pagès, coca de forner... No volem abandonar els pans tradicionals.
On es poden trobar els seus pans?
(E.D.): En algunes cooperatives de consum, en botigues i alguns restaurants i, sobretot, a la nova fleca i cafeteria de les Preses, on l’Emma i la Joana treballen per oferir un cafè de qualitat, entrepans, te, sucs verds, coques, brioixeria...
Vostès han estat guardonats amb una estrella DIR. Expliqui en què consisteix el guardó.
(À.Z.): Són uns distintius, similars a les estrelles Michelin, però en el camp del pa de forner. Estan promoguts per les associacions Panàtics i Pan de Calidad i tenen per objectiu donar valor a aquest producte. Som l’únic forn gironí distingit amb aquesta estrella d’un grup de 80 forns de tot l’Estat espanyol. Prèviament, se n’havien escollit 450. També ens han premiat a Orígens pel millor estand i amb el segon premi del concurs de coques de forner de Catalunya.
Tenien experiència en el sector o antecedents familiars?
(E.D.): No, jo, per exemple, era paleta, i de fer obres a la Plana vaig passar a fer el manteniment i, després, a ser forner.
(...)
(À.Z.): Jo era fuster al Baix Llobregat i, després de voltar molt, em vaig establir amb la meva companya a la Vall d’en Bas. Fèiem horta i pa i el veníem al mercat del Rengle d’Olot dels dissabtes i cada cop vaig anar fent més pa. D’altres són mestres, educadors... En el meu cas és la història d’una bogeria.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.