Un 56% dels immigrats que assessora AMIC-UGT no treballen o estan a l'atur

La crisi agreuja la situació d'aquest col·lectiu, que cada vegada ocupa llocs de treball més precaris

Una de les prin­ci­pals con­seqüències de la pèrdua del lloc de tre­ball és l'ano­me­nada situ­ació d'irre­gu­la­ri­tat sobre­vin­guda, que els difi­culta la reno­vació de l'auto­rit­zació de residència. Jordi Gené, coor­di­na­dor d'Amic a Tar­ra­gona, explica que la pèrdua del lloc de tre­ball els retorna a la con­dició d'irre­gu­la­ri­tat. És a par­tir d'aquesta trava que la majo­ria opten per ini­ciar la tra­mi­tació d'arre­la­ment. Gené comenta en aquest sen­tit que els dos temes prin­ci­pals de les con­sul­tes aquest 2009 s'han cen­trat en els tràmits de reno­vació de permís i d'auto­rit­zació d'estada i sobre l'arre­la­ment, en per­so­nes que pro­ce­dei­xen d'aquests estats d'irre­gu­la­ri­tat sobre­vin­guda.

El con­text econòmic actual i la dava­llada de les ofer­tes de tre­ball es tra­du­ei­xen en xifres que reve­len que més del 40% del col·lec­tiu no té permís de residència ni de tre­ball, la qual cosa els fa «pràcti­ca­ment impos­si­ble com­plir els requi­sits per obte­nir les auto­rit­za­ci­ons». Jordi Gené afe­geix que, en alguns casos, les per­so­nes que han asses­so­rat han estat vícti­mes d'una explo­tació implícita, arran «dels com­pro­mi­sos ver­bals que els expres­sen les per­so­nes que els con­trac­ten, de donar-los d'alta a la segu­re­tat social pas­sats tres anys de tenir-los vin­cu­lats labo­ral­ment», cosa que, final­ment, no s'acaba pro­duint. Aquesta situ­ació reper­cu­teix en el 13% de les per­so­nes asses­so­ra­des.

Habi­tatge i idi­oma

Les dades estadísti­ques d'Amic van més enllà de la situ­ació labo­ral de les per­so­nes ate­ses. En des­taca que la majo­ria dels que s'adre­cen al ser­vei fa entre tres i deu anys que resi­dei­xen a l'Estat, període que coin­ci­deix amb l'expansió del mer­cat labo­ral. La majo­ria estan empa­dro­nats i viuen en pisos de llo­guer (74,6%), tant si és amb la família com si ho fan sols o com­par­tint l'habi­tatge. Els pisos de pro­pi­e­tat cor­res­po­nen, en majo­ria, als nuclis fami­li­ars, tot i que només supo­sen un 14% del total.

El des­co­nei­xe­ment del català es fa més evi­dent a les comu­ni­tats més urba­nes, on es gene­ren menys neces­si­tats de relació amb la resta de la població. La relació en aquest sen­tit a les tres ofi­ci­nes de l'Amic pel que fa a les per­so­nes que no ente­nen el català és la següent: Tar­ra­gona (25%), Reus (57%) i Tor­tosa (6%).

Del total de les per­so­nes que es van adreçar a Amic el 2009, 673 van ser homes i 461, dones. En total es van aten­dre 2.586 con­sul­tes i es van tra­mi­tar 2.820 ser­veis. El 49,3% de les per­so­nes ate­ses estan a la franja d'edat entre els 26 i els 40 anys. El per­cen­tatge que puja fins al 75,3%, entre els 26 i els 64 anys. En relació amb el país d'ori­gen, a les Ter­res de l'Ebre pre­do­mi­nen les per­so­nes arri­ba­des dels antics països de l'Est, i al Camp pro­ce­dei­xen majo­ritària­ment de sud-ame­ri­cana i el magrib.

LES DADES D'AMIC

Persones ateses
1.134
Consultes
2.586
Serveis
2.820
Segons situació
Sense autorització: 473
Permís de residència per circumstàncies excepcionals: 22
Permís de residència i treball: 447
Permís de residència per reagrupament familiar: 78
Règim comunitari: 47
DNI: 42
Familiar de comunitari: 16
Altres: 9
Segons situació laboral
Treballa amb contracte: 274
No treballa (sense autorització): 377
Desocupat: 267
Treballa sense contracte: 151
Menor, pensionista o estudiant: 41
Autònom: 21
Altres: 3
Segons nivell d'estudis
Sense estudis o inacabats: 81
Estudis bàsics: 319
Estudis mitjans: 455
Professionals tècnics: 156
Universitaris: 123
Coneixement del català
No l'entén: 296
Bàsic: 512
Mitjà: 259
Alt: 67
Empadronats
Sí: 1.119
No: 15
Temps d'estada a Catalunya
Fins a 6 mesos: 5
Entre 6 mesos i un any: 20
D'1 a 3 anys: 187
De 3 a 5 anys: 349
De 5 a 10 anys: 371
10 anys o més: 202
Segon Procedència
Comunitaris: 53
No comunitaris: 1.081 Dades de la memòria del 2009 a les oficines d'AMIC a Tarragona, Reus i Tortosa

Associació d'ajuda a persones immigrades

L'Associació d'Ajuda Mútua d'Immigrants de Catalunya (AMIC) és una associació sense ànim de lucre que desenvolupa iniciatives, projectes, serveis i activitats, buscant la integració sociolaboral de la població immigrada, sobretot de les persones extracomunitàries. Una de les principals actuacions consisteix a «posar a punt la documentació per tramitar la regularització», segons explica Jordi Gené. Des d'AMIC se'ls emplena, revisa i compila, la documentació necessària i es demana cita a la Subdelegació del Govern, amb l'objectiu de facilitar-los el tràmit.

La funció general consisteix a donar suport i assessorament a les persones que es veuen directament o indirecta afectades per situacions problemàtiques que es vinculen a la immigració amb casos amb funcions que van des de l'organització de xerrades o programes d'inserció laboral fins a la resolució de conflictes que es generen en el dia a dia d'aquestes persones. AMIC té una xarxa de 44 oficines, de les quals tres són a Tarragona, Reus i Tortosa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.