Europa proposa vetar el comerç internacional de tonyina el 2011 i excloure'n les flotes artesanals

La Comissió Europea va proposar ahir la prohibició del comerç internacional de tonyina a partir del 2011 per tal de preservar l'espècie. Tot i que el Consell de Ministres d'Agricultura encara no ha votat aquesta proposta, l'executiu comunitari és partidari que es defense aquesta mesura en la reunió mundial dels membres del CITES (Convenció del Comerç Internacional d'Espècies Amenaçades de Fauna i Flora Silvestres) que tindrà lloc a Doha (Qatar) del 13 al 25 de març. Ara bé, abans de prendre la decisió de prohibir el comerç internacional Brussel·les vol que es tinguin en compte els estudis científics de l'ICCAT, l'organisme internacional que regula la conservació de túnids. Si finalment a l'annex 1 del CITES s'inclogués la tonyina, la comissària europea de Pesca, Maria Damanaki, va precisar que en quedaria prohibit el comerç exterior i també la pesca per les flotes industrials. Una mesura, per tant, que afectaria de ple la flota d'encerclament e l'Ametlla de Mar, unes embarcacions que tenen de 36 a 40 metres d'eslora. «Esperem que a Qatar no s'aprove aquesta prohibició perquè seria un error, els estudis científics demostren que la població de tonyina s'està recuperant», va explicar Pere Balfegó, soci del grup Balfegó, que captura i comercialitza tonyina. També el conseller d'Agricultura, Joaquim Llena, va expressar la seua «preocupació» per la proposta d'Europa, ja que posaria en risc 400 llocs de treball a les Terres de l'Ebre.

La Comissió Europea defensa que les flotes artesanals continuen pescant i puguin abastir el mercat europeu. Per la seua banda, la ministra de Medi Ambient, Rural i Marí, Elena Espinosa, va manifestar que la proposta de la Comissió Europea «encaixa» amb la de l'Estat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.