Economia

JAUME PRETEL, XAVIER ROQUÉ I POL DUNYÓ

PRODUCTORS A LA FINCA AGROECOLÒGICA DE CAN FEMADES

“Els clients volen saber d’on prové el que mengen”

Tres productors ecològics d’Òrrius mostren aquest cap de setmana com treballen al camp, dins el programa Benvinguts a Pagès, que obre les portes de dotze explotacions del Maresme

La producció ecològica pren força a Òrrius?
[X.R.] A can Femades s’han cedit terres per al cultiu. El meu pare hi tenia una granja de conills i els masovers mai havien deixat de treballar el camp. Vaig començar el projecte de l’Horta d’Òrrius, després van arribar les gallines d’El Niu d’Ous i finalment el Turó d’en Rompons, que és la producció d’en Pol. Dues persones més, un silvicultor i una apicultora, també estan vinculades a la finca.
Fent horta els dos, no jugueu amb la competència a casa?
[X.R.] Els dos tenim un mercat petit i ens podem complementar els cultius deixant de fer verdures que ens servim. [P.D.] És beneficiós perquè podem estalviar costos i compartir despeses de materials que no són d’ús diari. Es tracta de no interferir-nos en els clients.
Junts però per camins diferents?
[J.P.] Tots els projectes són particulars i autosuficients, però ens uneix la col·laboració per temes de promoció, comercialització i distribució. Ens enfortim els uns amb els altres.
L’entorn aïllat d’Òrrius us beneficia per fer cultiu ecològic?
[X.R.] En realitat som els únics pagesos del poble, més enllà dels horts familiars, i no tenim ningú a prop fent agricultura convencional fent tractaments amb productes químics. Aquí la vegetació ens engoleix, quan altres han de plantar flors als marges per protegir els camps.
Quina superfície teniu?
[X.R.] Una hectàrea i mitja d’horta i la granja, que n’ocupa mitja més, on hi ha les 1.200 gallines que campen lliures, sense estar engabiades.
On veneu la producció?
[J.P.] Òrrius està aïllat però està a prop de nuclis amb molta població. Ens movem per la zona del Maresme i, per a nosaltres, introduir-nos amb els nostres ous a Barcelona seria un gran repte.
I la verdura arriba més lluny?
[X.R.] Fem el mercat setmanal del dissabte a la plaça d’Òrrius i arribo a cooperatives de consum de Sabadell i del Vallès. Ara he començat a Barcelona. [P.D.] Estic més concentrat al Baix Maresme i em bellugo des de Vilassar de Dalt, que és el meu poble. Ara m’estic situant cap a la zona de Vallromanes. Els clients fan les comandes per WhatsApp i tinc determinats punts d’entrega.
Comandes per WhatsApp...?
[P.D.] Per mi és una revolució. Pel que fa a gestió és una mica pesat, però és més directe, i el client ho fa en un moment, escollint entre la llista que els envio. El que es busca més enllà de la qualitat del producte és que sigui pràctic, i a mi em funciona.
El client no us visita?
[X.R.] Jo vaig començar amb aquesta idea, però me la vaig treure del cap. La gent del poble ja en té prou amb el mercat del dissabte i sí que algú vindria de lluny per comprar, però no arribem a tot. Hi som per produir.
Costa fidelitzar els clients?
[J.P.] S’ha de tenir bon producte i sobretot bon servei perquè repeteixin. En això sí que ens ajudem entre nosaltres. Col·laborar no vol dir perdre la nostra identitat. Alguns clients ens volien conèixer i saber d’on prové el seu menjar. Per això ens vam adherir al programa de la Generalitat Benvinguts a Pagès, que esperem que sigui un èxit.
Què els ensenyareu?
[J.P.] No volem mostrar una granja escola, no tenim quatre gallines per a l’autoconsum, sinó una explotació professional. Començarem amb les dues hortes i acabarem amb les gallines.
Les hortes són diferents?
[X.R.] Treballem diferent. Als camps hi faig combinacions tapant el sòl amb malles i cobertures per mantenir les herbes durant el cultiu. M’ajudo del tractor i en canvi en Pol té tracció animal.
La Cati. Us enteneu bé? Com va aprendre a llaurar amb cavall?
[P.D.] És una bèstia de treballar que impressiona. Farem dues demostracions a les 11 del matí de com l’euga llaura i calça. M’agradava i en vaig voler saber. A França, Alemanya o Holanda no s’ha deixat mai de treballar amb els cavalls. En horta i vinya hi ha molt interès a recuperar aquest sistema. Amb un motocultor vas a un quilòmetre per hora i amb el cavall n’avances fins a sis quilòmetres. Per a alguns és arcaic i per a mi és l’agricultura del futur.
Coneixements que retornen...
[J.P.] L’agricultura ecològica sap recuperar coneixements tradicionals adaptant-los als nous temps. Es combina el passat i la modernitat aplicada al respecte per nosaltres i l’entorn.
Les visites volen apropar la ciutat al món rural.
[J.P.] Nosaltres estarem encantats d’explicar-nos, no tenim res a amagar. Que vegin les hores que hi dediquem i segur que entendran per què el producte ecològic és una mica més car. Segur que s’ho menjaran amb més gust.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.