Intel·ligència artificial per desxifrar la lletra de metge
Asho i el seu soci tecnològic Atomian treballen en el desenvolupament d’un sistema que permeti automatitzar la tasca de codificació de les altes mèdiques
El repte és majúscul: desenvolupar un sistema informàtic basat en la intel·ligència artificial capaç de traduir les altes mèdiques que redacten els metges i destriar-ne la informació útil, és a dir, la malaltia o les malalties del pacient i quins tractaments i proves li han estat aplicats per, finalment, assignar un codi d’acord amb una classificació internacional.
Aquest és el repte de l’empresa catalana Asho, que des del 1994 es dedica a la codificació hospitalària, una pràctica poc coneguda pel gran públic, però d’una gran importància en el sector sanitari. El fet d’assignar un guarisme alfanumèric a cada malaltia i a cada procediment permet, per exemple, fer estadístiques de morbiditat i establir comparatives entre territoris i països. Però també té una lectura econòmica, perquè al final cada codi s’associa a la despesa que representa i esdevé una eina bàsica de gestió per saber els costos per malalt i per assignar recursos als centres.
Inversió en tecnologia.
Per anar un pas més enllà, Asho i el seu soci tecnològic Atomian, una firma catalana de solucions tecnològiques per a empreses, han començat a explorar la intel·ligència artificial per tal que el mateix sistema sigui el que faci aquesta tasca de desencriptar les altes mèdiques.
Progrés revolucionari.
El moment és especialment oportú, perquè la Classificació Internacional de Malalties (CIM o ICD, en anglès) que fa l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha estat revisada recentment i els diferents sistemes sanitaris s’hi estan adaptant. El canvi és substancial, segons explica Ruth Cuscó, gerent d’Asho, perquè dels 17.000 codis de l’anterior versió, s’ha passat a 140.000 de l’actual, la número 10, molt més precisa, exhaustiva i que incorpora els avenços que s’han produït en medicina, que han fet augmentar la casuística. L’Institut Català de la Salut (ICS) ha decidit fer aquest canvi enguany -està en marxa des del gener passat- i això ha comportat una feina addicional a Asho, que treballa per a 35 hospitals públics i privats de Catalunya i de tot l’Estat. La firma catalana va facturar l’any passat prop d’1 milió d’euros i per a enguany preveu un increment al voltant del 30%. De fet, en les darreres setmanes ha guanyat un concurs públic de la Generalitat per codificar més de 61.000 altes dels centres de l’ICS, durant un any i per valor de 200.000 euros. També ha signat altres contractes menors amb diversos hospitals públics.
Ruth Cuscó explica que en aquests concursos se solen presentar un parell d’empreses, que són les que tradicionalment s’han repartit el mercat, però que l’aposta per la tecnologia que Asho està fent els està proporcionant un avantatge competitiu. En els darrers anys, també havien proliferat les firmes petites al rebuf de l’increment d’activitat, però han anat desapareixent.
Mig milió d’altes.
ASHO
Codificació hospitalària
La codificació hospitalària és la normalitació internacional del llenguatge clínic. Es tracta d’una classificació que permet convertir la terminologia que utilitzen els facultatius en un sistema de números i de lletres. D’aquesta manera, cada malaltia, diagnòstic i procediment té un codi, identificable a qualsevol part del món. Aquest llenguatge precís té funcions estadístiques, però també de control de qualitat del servei o de gestió dels recursos de la sanitat.