Sant Miquel de Fluvià i Salt van ser l'any passat els municipis gironins amb l'atur més elevat
Girona, en canvi, va estar per sota la mitjana de les ciutats de més de 50.000 habitants
Per elaborar l'estudi, la secretaria de socioeconomia de CCOO ha utilitzat un indicador que anomena taxa absoluta d'atur, que es calcula a partir de la divisió del nombre total de persones registrades com a aturades i la població entre 15 i 64 anys de cada àmbit territorial, ja que no existeixen estimacions fiables sobre la població activa en l'àmbit territorial. Les taxes d'atur utilitzades assumeixen uns valors que són inferiors a les estimacions de l'EPA en l'àmbit de Catalunya.
Segons l'estudi, entre les poblacions d'entre 10.000 i 50.000 habitants, Salt és la que l'any passat va tenir la taxa absoluta d'atur més elevada de la demarcació, amb un 16%, seguida de la Bisbal d'Empordà i Palafrugell amb el 14,5 i el 14,4%, respectivament. Maçanet, va ser la més perjudicada per l'atur entre els pobles que disposen d'entre 5.000 i 10.000 habitants –amb un 14,5%– i Sant Miquel de Fluvià i Massanes encapçalen l'atur dels pobles que tenen entre 500 i 2.000 habitants, amb el 16,2% i el 14,6%, respectivament.
Per contra, entre les ciutats de més de 50.000 habitants, Girona mostra una incidència de l'atur sensiblement inferior a la mitjana catalana, del 9,9%.
TAXA D'ATUR
La Cerdanya, on més puja
La Cerdanya és la comarca gironina que ha registrat un major augment de l'atur el darrer any, amb un percentatge del 70,2% –quan la variació interanual en l'àmbit català va ser del 53,3%–. A la demarcació, per sobre de la mitjana, també hi ha el Pla de l'Estany (60,6%). Tot i aquest important increment en el darrer any, aquestes dues comarques són les que tenen una menor taxa d'atur en comparació amb la resta de la demarcació –un 5,8% la Cerdanya i un 5,6%, el Pla de l'Estany, quan al Gironès el percentatge és del 9,3%, el més alt en l'àmbit gironí–. A la resta de comarques, el creixement interanual de l'atur ha estat el següent: un 58,2% al Ripollès, un 55,4% a la Garrotxa, un 55% a l'Alt Empordà, un 54,7% a la Selva, un 53,8% al Gironès i un 52,6% al Baix Empordà.
Denuncien amenaces de Tallers Casals per un nou ERO
El sindicat CCOO ha denunciat que Tallers Casals de Ripoll ha amenaçat la plantilla, formada per 60 persones, de no pagar-li el sou del mes de febrer si no accepta la pròrroga de l'actual expedient de regulació d'ocupació (ERO) de suspensió temporal, que acaba al març. En una reunió el dimarts passat, el comitè d'empresa va plantejar la millora del complement a la prestació d'atur dels treballadors (que actualment no treballen) com a condició per negociar la pròrroga de l'ERO, que serà de quatre mesos. Segons CCOO, la direcció ha amenaçat de no pagar els sous si el comitè no s'accepta les mateixes condicions que hi ha actualment. L'assemblea de treballadors va rebutjar el plantejament de l'empresa. Tot això, enmig d'un procés en què la direcció està negociant la venda de la planta de Ripoll a la multinacional russa Interskol. Per CCOO, les perspectives a Tallers Casals són negatives i, si no es tanca la compra, es veuen abocats al tancament.