Creixement mínim de l’edificació a la demarcació
L’estudi del Col·legi d’Arquitectes a Girona detecta que s’alenteix l’edificació
Confirma l’estancament de la rehabilitació a causa d’una mancança d’estratègies de renovació urbana
El primer semestre de l’any la superfície total visada a les comarques gironines s’ha tancat amb 427.165 metres quadrats, fet que representa un 39% més que el primer semestre del 2017. La demarcació de Girona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) alerta, però, en el seu estudi sobre l’activitat de construcció que, tot i aquest augment de superfície visada, es tracta d’un creixement estructural. El president del COAC gironí, Marc Riera, assenyala que aquest increment té com a principal motiu el visat de tres projectes de grans dimensions que sumen gairebé 120.000 metres quadrats dels 427.000 metres quadrats visats en total. “No és un creixement estructural, sinó concentrat en pocs projectes de gran envergadura.” I afegeix: “Sense comptar aquests tres grans projectes, el visat a Girona es manté amb un mínim creixement.”
Els tres projectes que contribueixen a aquest augment puntual de superfície visada estan destinats a usos hospitalari, esportiu i industrial.
Quant a les xifres d’habitatges visats, a la demarcació de Girona, durant els primers sis mesos de l’any s’han visat 740 habitatges nous, que són 114 habitatges més que el primer semestre del 2017. La demarcació gironina és, en comparació amb Tarragona (411 habitatges visats) i Lleida (312), la que més habitatges nous ha visat.
Parc envellit
L’estudi dels arquitectes gironins confirma l’estancament de la rehabilitació. Les dades del primer semestre comparades amb el mateix semestre de l’any 2017 mostren un creixement negatiu del 30%. El president dels arquitectes gironins, Marc Riera, considera “preocupant” la manca d’una estratègia generalitzada pel que fa a la renovació urbana. En aquest sentit, recorda que el parc edificat a les comarques gironines està cada vegada “més envellit i requereix una actualització urgent”. Marc Riera va destacar que des del recentment creat Observatori de la Rehabilitació a Girona treballen per revertir aquesta situació. La demarcació de Girona té un percentatge de rehabilitació del 22%, baixa en comparació amb Lleida (34%), Tarragona (49%) i l’Ebre (56%), i més a prop de Barcelona (20%).
En conclusió, l’estudi del COAC assenyala que, si bé hi ha hagut un creixement sostingut entre el gener i el març, a partir de l’abril s’observa una baixada, una fluctuació que ja va tenir lloc el 2017.