Diversitat de posicions i d'al·legacions

La meitat dels ajuntaments afectats pel nou mapa eòlic o bé proposen modificar-lo o bé el rebutgen

Les al·lega­ci­ons de l'Ajun­ta­ment de Batea es fona­men­ten, segons va expli­car l'alcalde, en el fet que la zona eòlica que pro­posa la Gene­ra­li­tat envolta el nucli urbà. «Hem plan­te­jat una reducció de la taca [de 600 a 230 hectàrees], sense afec­tar la potència total», va pre­ci­sar Joa­quim Pala­de­lla (PSC), i pro­po­sen tras­lla­dar la zona eòlica caps als ter­mes de Vilalba dels Arcs, la Pobla de Mas­sa­luca i Gan­desa.

La Terra Alta vol més pes dels ajun­ta­ments.

En les al·lega­ci­ons de Batea, que es van apro­var amb l'abs­tenció de CiU, també es reclama que l'Ajun­ta­ment tinga veu i vot en el procés d'adju­di­cació dels parcs, i no només els con­sells comar­cals. En això també coin­ci­dei­xen les al·lega­ci­ons de Gan­desa i de Vilalba dels Arcs. L'alcalde gan­desà, l'inde­pen­dent Miquel Aubà, va deta­llar que també volen saber quins cri­te­ris se segui­ran per a l'adju­di­cació dels parcs i qui cobrarà les com­pen­sa­ci­ons econòmiques dels pro­jec­tes eòlics. Per la seua banda, l'alcalde de Vilalba dels Arcs, Xavier Marzo (CiU), també con­si­dera que la nova regu­lació eòlica deixa els ajun­ta­ments en una segona fila. «Fins i tot ens han dit que les nos­tres al·lega­ci­ons no són vin­cu­lants», va remar­car. Vilalba reclama una franja mínima de 2 quilòmetres entre els nous molins i la població.

D'acord, i fins i tot pro­pos­tes d'ampli­ació.

Els ajun­ta­ments de la Ribera d'Ebre, Tivissa i Riba-roja d'Ebre no han pre­sen­tat cap al·legació. Com els de Llo­rac, les Piles i Santa Coloma de Que­ralt, a la Conca de Bar­berà. Tots estan d'acord a for­mar part de les reser­ves eòliques en què els ha inte­grat la Gene­ra­li­tat. L'Ajun­ta­ment de Sar­ral, també a la Conca, fins i tot pro­posa que s'ampliï la zona deli­mi­tada i que agafi tota la carena de la mun­ta­nya que inclou els nuclis de Vall­verd i Mont­brió de la Marca. En la mateixa línia, l'alcalde de Santa Coloma de Que­ralt, Ramon Borràs, no només no es mos­tra en des­a­cord amb la pro­posta del govern sinó que li ha fet saber que hi ha una altra zona del terme amb millors con­di­ci­ons de vent.

Tam­poc no ha pre­sen­tat al·lega­ci­ons, de moment, l'Ajun­ta­ment de Roca­fort de Que­ralt, tot i que l'alcalde, Valentí Gual, recorda que no estan d'acord amb l'afec­tació al muni­cipi. «No hem sabut con­tra què al·legar perquè al mapa que ens han enviat no hem pogut deter­mi­nar el nom­bre d'hectàrees ni res amb exac­ti­tud; suposo que està fet expres­sa­ment», lamenta. «Fa un gra­pat de dies que els tru­quem, i ningú ens fa cas», explica.

A Aiguamúrcia, després de donar la seva con­for­mi­tat a la ins­tal·lació d'un nou parc eòlic, l'Ajun­ta­ment ha ini­ciat la fase de nego­ci­ació amb els veïns de la zona on s'hau­ran de situar els aero­ge­ne­ra­dors, entre les àrees de la Man­lleva i Mar­me­llar. Sí que ha al·legat con­tra la ZDP que l'inclou l'Ajun­ta­ment de Conesa. «Perquè no en volem més», declara l'alcalde, Àngel Rodríguez.

El Baix Camp i el Pri­o­rat man­te­nen el rebuig.

El terme d'Arbolí té fins a 452 hectàrees de ter­reny afec­ta­des, que esta­rien inclo­ses en el futur parc natu­ral de les mun­ta­nyes de Pra­des i per això l'Ajun­ta­ment no veu clar el pro­jecte. Les al·lega­ci­ons van en aquesta direcció i rei­vin­di­quen la neces­si­tat de con­ser­var tant el pai­satge com la fauna –hi ha àligues cua­bar­ra­des i fal­cons–. Per l'alcalde, Jordi Jun­cosa, «el parc eòlic és incom­pa­ti­ble» amb l'actual model de muni­cipi i recri­mina a la Gene­ra­li­tat que no hagi avançat en la cons­ti­tució del parc natu­ral de les mun­ta­nyes de Pra­des.

La junta de govern de l'Ajun­ta­ment d'Alforja ha acor­dat aquesta set­mana pre­sen­tar al·lega­ci­ons en dos sen­tits. Pri­mer, es reclama que es con­servi el model urbanístic que hi ha ara al poble, perquè a la zona on es volen posar aero­ge­ne­ra­dors només s'hi pre­ve­uen usos rama­ders i agrícoles. Però el que pre­o­cupa en aquest nucli del Baix Camp és també com afec­tarà la carena de Puig­cer­ver.

L'Ajun­ta­ment de Por­rera ha pre­sen­tat dues al·lega­ci­ons: una pel que fa al pai­satge i l'altra a aspec­tes medi­am­bi­en­tals. L'alcal­dessa, Mercè Jun­cosa, recorda: «Tenim un informe urbanístic que deses­tima cap mena d'actu­ació dins de l'àmbit deli­mi­tat per la Gene­ra­li­tat; ells matei­xos es con­tra­di­uen.» La implan­tació del parc eòlic en un espai que havia estat decla­rat d'interès natu­ral pre­veu la cons­trucció d'un vial de 8 metres d'amplada. «Ho trin­xa­ran tot», es queixa Jun­cosa. Cor­nu­de­lla ha pre­sen­tat una al·legació perquè la zona deli­mi­tada «trenca les ser­ra­la­des, i la línia a seguir no és aquesta». «Expo­sem que s'ha fet molt mal fet, no s'ha con­sul­tat, i nosal­tres no en volem, de parcs», es torna a quei­xar l'alcalde, Josep Maria Cas­tan, que es pre­gunta quin estudi rigorós hi ha al dar­rere del nou mapa eòlic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.