Economia

La Poma de Girona, més sostenible

L’estalvi d’aigua de reg i l’ús de mètodes biològics per al control de plagues, entre les qualitats de la producció

La collita d’aquest any és, amb 77.540 tones, un 2% inferior a la de l’any 2017

La pro­ducció d’aquest any de la pre­uada Poma de Girona pre­senta, entre altres qua­li­tats, una major sos­te­ni­bi­li­tat, segons va des­ta­car ahir el direc­tor gerent de la Fun­dació Mas Badia, Joan Bonany, en l’acte simbòlic de collita de la pri­mera poma que es va fer a la Fun­dació Mas Badia, a la Tallada d’Empordà. Una sos­te­ni­bi­li­tat que es mani­festa en tres pro­jec­tes que s’estan desen­vo­lu­pant alhora. Així, el pro­jecte Giro­Reg per­met estal­viar entre un 25 i un 30% d’aigua mit­jançant l’ús de son­des situ­a­des al sòl i con­nec­ta­des a inter­net. Les son­des estan col·loca­des en més de 130 punts de con­trol de les zones de pro­ducció i per­me­ten saber el volum d’aigua que s’està uti­lit­zant. Un altre pro­jecte que afa­vo­reix la sos­te­ni­bi­li­tat és el pro­jecte Fruit.​Net, per llui­tar con­tra les pla­gues amb mètodes biològics. Actu­al­ment, Girona uti­litza pro­duc­tes natu­rals en pràcti­ca­ment el 100% de la superfície de pro­ducció. D’altra banda, s’han poten­ciat noves vari­e­tats de Gala amb color, que s’adap­ten millor a les altes tem­pe­ra­tu­res i en gene­ral al canvi climàtic. Bonany va voler reconèixer, d’aquesta manera, la tasca duta a terme els dar­rers anys pels pro­duc­tors de la indi­cació geogràfica pro­te­gida (IGP) Poma de Girona. “Hem inver­tit per estar al dia i ser cada cop més res­pec­tu­o­sos amb el medi ambi­ent”, va asse­gu­rar el pre­si­dent de la IGP Poma de Girona, Llo­renç Fri­gola.

La collita de Poma de Girona d’aquest any, d’acord amb les pre­vi­si­ons que es van donar a conèixer ahir, serà de 77.540 tones, un 2% menys que la de l’any ante­rior, en què es va arri­bar a les 79.320 tones. Una dis­mi­nució a la qual Bonany va treure importància, i la va atri­buir als efec­tes de la super­pro­ducció que es va regis­trar l’any ante­rior. Un altre fac­tor que ha influït en el des­cens de la pro­ducció de la poma són les plu­ges que van caure a la pri­ma­vera. Amb tot, les 77.540 tones que es colli­ran a la regió pro­duc­tora de Girona repre­sen­ten el 28% de les reco­lli­des a Cata­lu­nya. Així, si bé la pro­ducció espe­rada és molt esta­ble, es pro­du­ei­xen can­vis en l’oferta. Per vari­e­tats, des­ta­quen, aquest any, els incre­ments d’un 14% de la Gala, d’un 12% de la Fuji i d’un 11% de la Cripps Pink, i el des­cens en un 13% de la Gol­den, un 15% de la Granny i un 6% de les ver­me­lles.

Més gros­ses i dol­ces

La cam­pa­nya del 2018 es carac­te­ritza pel retard en la flo­ració i la collita perquè l’hivern va ser més fred. I la pri­ma­vera plu­josa i un estiu calorós han donat lloc a uns fruits de cali­bre supe­rior amb un nivell de sucres ele­vat. En relació amb les reper­cus­si­ons de la recent onada de calor en la pro­ducció d’aquest any, Bonany va indi­car que les tem­pe­ra­tu­res extre­mes han fet madu­rar abans els fruits i això ha obli­gat els page­sos a avançar les dates de la collita i a dur-la a terme en un període més curt.

Segons les dades faci­li­ta­des per l’Asso­ci­ació Empre­sa­rial de Fruita de Cata­lu­nya (Afru­cat) i el Depar­ta­ment d’Agri­cul­tura, Rama­de­ria, Pesca i Ali­men­tació (DARP), la collita de poma a tot Cata­lu­nya s’espera que sigui de 273.970 tones, cosa que suposa un 1% menys que la del 2017 (276.800 tones). Les plu­ges de la pri­ma­vera i les pedre­ga­des són les res­pon­sa­bles de la vari­ació.

Més del 50% de la producció, protegida de la pedra

Entre el 60% i el 70% de la producció de Poma de Girona està coberta amb una xarxa que protegeix els fruits de les pedregades i que també ajuda a fer més suportables les altes temperatures. L’objectiu és estendre aquestes xarxes arreu i que ben aviat tota la superfície quedi coberta, segons va indicar el president de la IGP Poma de Girona.

Poma de Girona és una indicació geogràfica protegida (IGP) en la qual s’agrupen tres empreses que s’ocupen de la comercialització de la poma: Girona Fruits SCCL (Bordils), Giropoma Costa Brava (Ullà) i Fructícola Empordà (Sant Pere Pescador). La IGP Poma de Girona disposa de gairebé 80 socis productors que representen un total de 1.700 hectàrees productives distribuïdes entre el Baix Empordà, l’Alt Empordà, la Selva i el Gironès. Poma de Girona cultiva quatre varietats, entre les quals hi ha Gala, Golden, Red Delicious i Granny Smith.

La proximitat del mar Mediterrani i dels Pirineus fa que les plantacions gaudeixin d’un clima privilegiat i quedin en certa manera resguardades dels canvis climàtics. A més, la Poma de Girona és mundialment reconeguda com un producte de qualitat, segur, de confiança i sostenible. Els productors són fructicultors molt qualificats que usen tècniques de producció integrada respectuoses amb el medi ambient, responsables i sostenibles. Alhora fan controls de qualitat estrictes i implanten sistemes de traçabilitat. “Les produccions són cada cop més sostenibles i renovables”, van destacar ahir Bonany i Frigola.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.