Indignació entre els pescadors de l'Ametlla pel suport de l'Estat a prohibir el comerç de tonyina
Els ministres d'Energia aproven la inclusió de l'espècie a l'annex 1 de CITES
Tot i que a Doha es debatrà el futur d'altres espècies, la que ha aixecat més polèmica és la tonyina. La Unió Europea està a favor d'incloure l'espècie a l'annex 1 de CITES, però proposa que aquesta restricció no entre en vigor fins el 2011 i que se n'exclogui les flotes artesanals, com per exemple les almadraves andaluses, que amb aquesta proposta podrien continuar pescant i comercialitzant la seua producció al mercat comunitari. No és clar encara què passarà a la reunió de CITES, on països com Japó, Canadà, Mèxic, Austràlia, Noruega o Islàndia ja han dit que s'oposaran a prohibir el comerç internacional de tonyina.
«Incloure la tonyina a CITES és una agressió contra els pescadors. Els polítics europeus han intentat salvar els seus interessos davant dels ecologistes, però la realitat és que no hi ha cap informe científic que demostre que la tonyina està en perill d'extinció», va lamentar ahir el director general del grup Balfegó, Juan Serrano. Encara que a CITES no s'acorde prohibir el comerç internacional de tonyina, els pescadors de l'Ametlla de Mar mantenen la seua preocupació perquè els grups ecologistes insisteixen que es protegeixi la tonyina i reclamen a Europa que aplique igualment la decisió. «Els ecologistes insistiran i ens tocarà el rebre als pescadors catalans perquè se'ns ha estigmatitzat», va assenyalar Serrano. A l'Ametlla de Mar es concentra la flota catalana d'encerclament, amb sis embarcacions dedicades exclusivament a la tonyina i uns 400 treballadors ocupats entre la pesca, l'engreix a les gàbies del grup Balfegó i la comercialització.
Carta al conseller
Els tonyinaires de l'Ametlla de Mar tenen la mateixa indignació tant pel fet que el govern de l'Estat hagi donat a suport a aquesta inclusió a CITES, com per la modificació que ha proposat la ministra de Medi Ambient, Rural i Marí del reglament europeu per permetre que la flota «mal anomenada» artesanal pugui mantenir la pesqueria. «Diuen que volen protegir la tonyina però el volum de captures es mantindrà», va alertar Juan Serrano, qui ha enviat una carta al conseller d'Agricultura reclamant a la Generalitat que defense els interessos dels pescadors catalans i plante cara al govern de Madrid.
«Als pescadors catalans, només se'ns ofereixen indemnitzacions i nosaltres volem treballar», va assenyalar Serrano.
Suport de CiU i el PP
Malgrat que el Congrés dels Diputats va pronunciar-se fa un parell de setmanes a favor de tots els sectors que es dediquen a la pesca de la tonyina i a no discriminar entre les diferents arts pesqueres, finalment l'Estat ha defensat a Europa les flotes artesanals, excloent el sector d'encerclament. El diputat de CiU Jordi Jané preguntarà la setmana que ve a la ministra de Medi Ambient, Rural i Marí quines mesures emprendrà perquè la flota d'encerclament pugui mantenir l'activitat. Per la seua banda, el diputat del PP Francesc Ricomà ha reclamat al govern de l'Estat que defense la pesca de la tonyina a l'Ametlla de Mar.