Economia

El projecte Castor enfila la recta final

Escal UGS començarà les obres de construcció del magatzem de gas submarí a la costa de l'Ebre aquesta primavera

Fonts d'Escal UGS han expli­cat que la pro­mo­tora del magat­zem de gas sub­marí està pen­dent de rebre durant les pròximes set­ma­nes l'auto­rit­zació admi­nis­tra­tiva del Minis­teri d'Indústria, el dar­rer permís que li fa falta per tirar enda­vant el pro­jecte. Des que el 2008 l'Estat va donar la con­cessió del pro­jecte Cas­tor a Escal UGS, l'empresa ha superat tota la tra­mi­tació admi­nis­tra­tiva. En aquest sen­tit, pre­veu ini­ciar les obres del pro­jecte Cas­tor aquesta pri­ma­vera. De fet, s'han ini­ciat els tre­balls pre­vis a la planta d'ope­ra­ci­ons ter­res­tre, on l'empresa ha ini­ciat l'ade­quació pai­satgística de la par­cel·la, que ocupa una superfície de 28 hectàrees i és de la seua pro­pi­e­tat.

Tot i que la par­cel·la de la planta d'ope­ra­ci­ons ter­res­tre està al terme muni­ci­pal de Vinaròs, es troba a només cinc quilòmetres de distància d'Alca­nar, on hi ha un movi­ment social con­trari al pro­jecte. Escal UGS ha ins­tal·lat una tanca a tot el perímetre de la finca per raons de segu­re­tat, fet que ha aixe­cat recels entre els mem­bres de la Pla­ta­forma Ciu­ta­dana en Defensa de les Ter­res del Sénia. També ha arren­cat la vege­tació de la finca, on plan­tarà 6.000 taron­gers que ha adqui­rit a pro­duc­tors de plançons d'Alca­nar. Pel que fa als resi­dus dels taron­gers que s'arren­ca­ran, s'uti­lit­za­ran per pro­duir bio­massa. Aquests tre­balls for­men part de l'ade­quació pai­satgística de la planta ter­res­tre, que limita amb l'auto­pista AP-7 i el camí dels Cana­reus. En aquesta planta hi haurà els equips de com­pressió per a la injecció de gas i també les uni­tats de sepa­ració de CO2 i SH2, amb xeme­ne­ies de 20 metres d'altura, així com les ofi­ci­nes d'admi­nis­tració, un taller i un heli­port. Per tal de faci­li­tar l'accés a la finca, Escal UGS cons­truirà una rotonda al punt qui­lomètric 19,5 de la car­re­tera CV-11 de Vinaròs, una actu­ació que tindrà un cost de 350.000 euros i que faci­li­tarà el trànsit per aquesta via, per on pas­sen una mit­jana de 4.900 vehi­cles al dia, a la vegada que ofe­rirà una accés més àgil i segur a la planta d'ope­ra­ci­ons ter­res­tre del pro­jecte Cas­tor. Les obres de la rotonda començaran d'aquí a unes set­ma­nes i esta­ran aca­ba­des en el ter­mini de tres mesos. Per poder exe­cu­tar els tre­balls de la planta ter­res­tre, l'empresa ha fet efec­tiu el paga­ment de 2,6 mili­ons d'euros a l'Ajun­ta­ment de Vinaròs en con­cepte d'impost d'obres.

En marxa el 2012

Escal UGS sosté que ha obtin­gut tots els per­mi­sos admi­nis­tra­tius per fer el magat­zem de gas sub­marí en els ter­mi­nis pre­vis­tos, i per això manté que el pro­jecte Cas­tor s'incor­po­rarà al sis­tema gasista esta­tal el 2012, com està pre­vist en la pla­ni­fi­cació estratègica dels sec­tors d'elec­tri­ci­tat i gas (2008-2016) del Minis­teri d'Indústria. Aquesta actu­ació supo­sarà una inversió de 1.289 mili­ons d'euros i es con­si­dera estratègica per al sis­tema gasista.

CRONOLOGIA

1973
L'empresa Shell descobreix el jaciment a Amposta
1973-1989
Es van extreure 56 milions de barrils de petroli. Shell va tapar els pous utilitzats i va desmantellar la plataforma marina
1996
L'empresa Espanya Canadà Resources (ara Escal UGS) és autoritzada pel Ministeri d'Indústria per investigar la idoneïtat de la conversió del jaciment de petroli en magatzem de gas
2004
Escal UGS fa els primers sondejos
Fins 2007
L'empresa inverteix 30 milions d'euros en estudis per verificar la viabilitat del projecte
2008
El consell de ministres dóna a Escal UGS la concessió del projecte Castor. S'inicia la tramitació de permisos per fer el magatzem de gas

1.900 milions de metres cúbics de gas emmagatzemats

El projecte Castor forma part de la planificació dels sectors de l'electricitat i el gas aprovada pel Consell de Ministres el 2006 i està qualificat com una actuació «urgent». Ara hi ha dos magatzems subterranis de gas a l'Estat: Serrablo, a Osca, i Gaviota, a Biscaia, en aquest últim cas també sota el mar, com el que es projecta fer a la costa de Vinaròs.

La instal·lació inclou una plataforma marina, un gasoducte i una planta d'operacions terrestre. Pel que fa a la plataforma marina, se situarà sobre l'estructura geològica de l'antic jaciment petrolier d'Amposta i disposarà de dues seccions: una plataforma de pous i una altra de processos. Des de la plataforma de pous es perforaran tretze pous a la part més elevada del jaciment i distribuïts de manera uniforme per facilitar les operacions d'emmagatzematge, injecció i extracció de gas natural. Vuit d'aquests tretze pous s'usaran de manera reversible, mentre que la resta es dedicaran exclusivament al control continu de l'evolució de les pressions i els moviments d'aigua i gas a l'interior del jaciment.

Quant a la plataforma de procés inclourà els equips de compressió necessaris per a la injecció del gas al jaciment i les instal·lacions de tractament per a depurar-lo en els períodes d'extracció de gas. Aquesta plataforma de procés es connectarà amb la planta d'operacions terrestre a través d'un gasoducte de 30 quilòmetres de longitud, 22 dels quals seran submarins. Finalment, a la planta d'operacions terrestre hi haurà els equips de compressió per a la injecció i el tractament del gas extret. Aquesta planta també quedarà connectada amb la xarxa de gas.

Pel que fa a la capacitat total d'emmagatzematge del projecte Castor, serà de 1.900 milions de metres cúbics de gas natural. D'aquest volum total, 1.300 milions de metres cúbics seran gas net, que es podrà injectar i extreure amb regularitat, mentre que els altres 600 milions s'estima que quedaran immobilitzats a l'interior del jaciment durant tota la vida operativa del projecte Castor i la seua funció serà la d'omplir espais de difícil drenatge i fer d'aïllament entre el gas útil i l'aqüífer. Quant a la capacitat de producció, és de 25 milions de metres cúbics per dia, una quantitat que equival al 25% del consum mitjà diari de gas natural a l'Estat.

El procés d'injecció de gas començarà amb l'entrada de gas natural a la planta d'operacions, on serà comprimit per transportar-lo pel gasoducte a la planta marina; allà es tornarà a comprimir i s'injectarà als pous, una tasca que durarà uns sis mesos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.