Economia

La verema comença amb un raïm de qualitat excepcional

La DO Empordà espera una producció lleugerament superior a la mitjana

Les pluges de la primavera i la calor de l’estiu han propiciat un raïm més petit amb més aromes i gustos més intensos

Els cellers de la Denominació d’Origen Empordà han començat aquests dies la verema, que s’allargarà fins a l’octubre, i preveuen un raïm amb una “qualitat excepcional” i una producció lleugerament superior a la mitjana de la denominació (uns 60.000 hectolitres l’any). Així ho va assegurar ahir el president de la comissió tècnica de la DO Empordà, Toni Roig, que va afirmar també que “la pluja abundant de la primavera i les altes temperatures d’aquest estiu” han propiciat una excel·lent maduració del raïm. El gra és més petit i això fa que tinguin “més aromes i gustos més intensos”. “Les vinyes no han patit estrès per la manca d’aigua i les onades de calor dels darrer mesos han tingut una afectació mínima a les vinyes, i per això preveiem que s’acabaran desenvolupant uns vins molt estructurats”, assegura.

Ara, però, cal esperar que el temps no ho espatlli tot. Els vinicultors estan a l’expectativa del temps que farà durant el setembre –que és quan es recull la major part del raïm– i la primera meitat de l’octubre. Durant la verema, les tempestes “són un risc” perquè una pedregada es pot emportar bona part del raïm. A més, un excés de pluja tampoc és bo, perquè “pot haver-hi humitats que fan podrir part de la collita”.

Tot i així, els productors de la DO Empordà estan satisfets per les perspectives dels pròxims dies, ja que el front de pluges previst “anirà acompanyat de vent” i a l’Empordà “va bé” perquè es minimitza el risc de pluja a causa de les fortes tramuntanades que hi ha.

Varietats autòctones

El lledoner –nom local que rep la garnatxa– és la varietat majoritària a l’Empordà i representa una tercera part de la vinya empordanesa, amb 572 de les 1.768 hectàrees plantades. Destaca especialment la garnatxa negra, amb 377 hectàrees, seguida de la blanca, amb 88, i la roja, amb 61. Les carinyenes són l’altra varietat més representativa de l’Empordà, amb 402 hectàrees, és a dir, un 22% del total. La denominació empordanesa “pot presumir” d’una riquesa de varietats exclusiva, ja que és una zona vinícola que produeix totes les varietats de lledoners i carinyenes.

Avui en dia, les varietats autòctones representen prop del 65% de totes les vinyes de la denominació d’origen. El percentatge de les varietats tradicionals no ha deixat de créixer en els últims anys gràcies a l’aposta decidida dels viticultors empordanesos pel lledoner, la carinyena, el macabeu o el moscatell.

LES XIFRES

60.000
hectolitres
és la producció mitjana anual dels cellers que formen part de la DO Empordà.
5,9
milions d’ampolles
van vendre el 2018 els cellers de la DO Empordà, un 6% més que el 2017.
1.768
hectàrees
de vinyes plantades a l’Empordà. La varietat majoritària és el lledoner, amb 572.

La DO Empordà ven sis milions d’ampolles l’any

La Denominació d’Origen Empordà ven anualment prop de sis milions d’ampolles. Concretament, el 2018 es van vendre un total de 5.939.296 ampolles a tot el món, una xifra que representa un increment del 6% respecte a l’any anterior, amb un augment especialment significatiu a Catalunya, amb un 9%.

Les vendes a l’exterior no són gaire elevades perquè, segons explica el president de la comissió tècnica de la DO Empordà, Toni Roig, “hem tingut molt bona acceptació en el mercat local i fins ara no hem dedicat els esforços que caldria a l’exportació dels nostres vins. “I aquí hi tenim molt de camí per córrer”, manté Roig. Reconeix que els cellers de la DO venen pràcticament tot el vi que produeixen, però “les vendes a l’exterior farien que els vins es comercialitzessin a uns preus una mica més elevats però a l’abast de tots els consumidors”.

De cara a aquest any, Roig reconeix que la qualitat excepcional del raïm i, per tant, dels vins podria repercutir positivament en les vendes i en el preu final del vi. “És positiu que tothom s’hi guanyi la vida”, diu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.