Els viticultors del Penedès fan vaga per protestar pel preu del raïm que els paguen les grans empreses del cava
Els pagesos es concentren i fan marxes lentes de tractors per denunciar que cobren per sota del cost de producció
Unió de Pagesos, Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya i l’Associació de Viticultors del Penedès han organitzat aquest dijous una jornada de vaga en la verema per protestar pel preu que les grans empreses productores de cava els paguen el raïm. Els viticultors han denunciat que les companyies enguany han imposat una retallada del 28% respecte de l’any passat, que en alguns casos deixa en 0,30 euros el quilo de raïm. Els viticultors han afirmat que la xifra està per sota del cost de producció, estimat en uns 40 cèntims.
Després de concentrar-se davant el cementiri de Sant Sadurní d’Anoia s’han desplaçat fins a les instal·lacions de Codorniu i Freixenet, on s’han reunit amb directius i han llegit un manifest, respectivament. També s’han manifestat davant l’Ajuntament del municipi. A continuació s’han desplaçat cap a Vilafranca del Penedès per protestar davant del consistori i el Consell Regulador del Cava.
La principal reivindicació dels pagesos ha estat que se’ls hi pagui el raïm per al vi i el vi base destinat a vi i cava a un preu superior. Han considerat que amb la davallada d’enguany els viticultors estan condemnats a la ruïna perquè ni tan sols poden afrontar els costos de producció. En un manifest conjunt, les tres entitats convocants de la vaga han acusat les companyies elaboradores que mouen més volum de raïm de no pensar en el futur de la pagesia i del territori. També els han demanat que apostin per elaborar un cava que destaqui per la seva qualitat i no pas per ser barat. “Uns preus tan baixos enfonsen el prestigi de les denominacions d’origen, atès que no hi ha prestigi sense un preu digne i just per a tots”, han emfatitzat en el manifest.
D’altra banda, també han posat en relleu la necessitat que el ministeri d’Agricultura limiti la nova inscripció d’hectàrees de vinya de la DO Cava. Una petició feta fa uns anys i que no només no s’ha atès, sinó que enguany la xifra s’ha incrementat de 33.000 a 39.000 hectàrees. Per als viticultors això ha fet que hi hagi una saturació de raïm al mercat, amb 72 milions de quilos més, i enfonsi encara més els preus.