Economia

Reactivar el bosc empordanès

S’inicien els primers passos per elaborar un pla de gestió forestal conjunta a l’Alt Empordà

La reactivació del sector ha de facilitar també la prevenció d’incendis a la zona

L’àrea definida afecta cinc municipis al peu de l’Albera

Economia i medi ambient, gestió forestal i prevenció d’incendis. Aquests són, a grans trets, els objectius del pla tècnic de gestió i millora forestal conjunta (Ptgmfc) que impulsa l’Associació de Propietaris Forestals de l’Alt Empordà (Apfae). L’àmbit del projecte afectarà prop de 4.000 hectàrees repartides en cinc municipis: Agullana, Cantallops, Capmany, Darnius i la Jonquera (vegeu gràfic).

Aquest passat desembre, va tenir lloc a Agullana una primera reunió informativa per als propietaris que puguin estar interessats en el projecte. La trobada va atraure una cinquantena de participants.

La redacció del Ptgmfc és a càrrec d’Artiocat Forestal, empresa d’enginyeria forestal que està elaborant tot el contingut tècnic i la tramitació del projecte per determinar com s’actuarà, en quins llocs i quines activitats es podran fer en cada àrea.

Segons les primeres dades recollides per Artiocat –que encara no són definitives–, l’àrea concernida no correspon als límits administratius d’aquests municipis, sinó a zones on, segons les primeres estimacions, prop del 80% de l’àmbit es correspon amb coberta forestal, incloent-hi tipologies arbrades i no arbrades, com ara zones de matollar, pastures i erms. Pràcticament tota la superfície on es desenvoluparà aquest pla de gestió coincideix amb una àrea altament sensible al perill d’incendi, ja que es troba dins dels límits del Princalb, que inclou el perímetre de protecció prioritària (PPP) del massís de l’Albera i la seva zona annexa.

En la fase actual es tracta d’ordenar la superfície i establir quin tipus d’activitats es poden fer a cada lloc (treure suro, fusta o llenya, biomassa...) per, finalment, establir pautes per a la gestió de les finques interessades, expliquen des d’Artiocat. “No només parlem d’economia, sinó de treballar per a un benefici social, per a la prevenció dels incendis i millorar la qualitat dels boscos”, diuen aquests mateixos tècnics.

Actuar junts

El pla tècnic de gestió i millora forestal conjunta (Ptgmfc) és un dels tipus d’instrument d’ordenació forestal previstos en la normativa forestal catalana. En aquest sector de l’Alt Empordà, ja hi ha propietaris que han desenvolupat plans propis de gestió per a les seves finques. L’al·licient d’un pla de gestió conjunta és facilitar eines i recursos impulsant una dinàmica. El projecte promogut per l’Associació de propietaris forestals és coordinat en l’aspecte tècnic pels serveis d’Artiocat i té el suport econòmic de la Diputació de Girona i del Centre de la Propietat Forestal del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya. L’adhesió dels propietaris serà sempre voluntària i amb les ajudes que es mobilitzaran a través d’aquest projecte es calcula que per al propietari el pla de gestió serà practicament a cost zero. Una de les condicions indispensables per atraure a aquest projecte molts petits propietaris que, amb els incendis cíclics que afecten aquesta àrea de l’Alt Empordà, en molts casos ja havien abaixat els braços i renunciat a invertir en nous plans de gestió.

Tant els actors econòmics com l’administració saben que si el bosc no es gestiona la situació es degrada encara més: amb més bosc abandonat i que s’embruta, més perill d’incendis i, al final, un cost humà i econòmic que es dispara.

En paral·lel a més reunions informatives, aquest 2020 es preveu que el pla s’acabi de redactar i s’aprovi, perquè el 2021 es comenci a concretar posant-lo a disposició dels propietaris de les finques interessades.

“El suro de l’Albera és de qualitat i té potencial”

E.C

“Posar en producció una finca de suro vol dir fer-ho pensant en els fills i els nets. Amb el suro, tot és a llarg termini”, diu Toni Gorgot. Al capdavant d’una empresa forestal a Darnius, els mesos d’estiu la seva activitat principal és el suro; la resta de l’any, neteges de bosc, biomassa, etc. Gorgot és també vocal de l’Associació de Propietaris Forestals de l’Alt Empordà (Apfae), l’entitat que ha impulsat el pla de gestió forestal conjunta en curs d’elaboració.

Considera que la resposta dels propietaris arran de la primera reunió informativa ha estat molt positiva i ara toca anar a explicar el projecte a cada municipi. Segons Gorgot, la prioritat és netejar les suredes cremades, una tasca que ja s’ha anat fent els últims anys però que cal ampliar, perquè després dels focs del 2012 hi ha moltes finques que van anar quedant abandonades.

“Si seguis així, cada vegada seria pitjor. Per això va sorgir la idea de tirar endavant aquest pla de gestió conjunta. Tot el bosc necessita gestió, però hi ha àrees més urgents, com ara aquí on hi ha incendis que es repeteixen”, assegura. Gorgot està convençut que les suredes de l’Albera tenen potencial i que produeixen un suro de millor qualitat que el del sud de la Península, perquè tarden més a produir el gruix necessari. El suro quan s’ha cremat deixa de ser productiu. La prioritat ara, diu, és tallar l’arbre per deixar-lo rebrotar i, al cap d’uns anys, deixar només un brot, els tanys, per reconstituir l’arbre nou.

Suro, biomassa i franges

L’àrea concernida pel pla de gestió conjunta que s’està preparant està majoritàriament enfocada al sector de la producció de suro. Per l’Apfae, el pla pot ser una oportunitat per a centenars de petits propietaris d’aquesta àrea que individualment no tindrien els recursos per tirar endavant els seus propis plans de gestió. És també la zona de l’Albera que més ha patit dels incendis i que necessita més gestió i prevenció per anticipar nous sinistres. Per l’associació, el pla ha de ser, doncs, també un revulsiu per impulsar les tasques de neteja del bosc, treure la massa combustible que es va acumulant i convertir-la en biomassa, arreglar carreteres d’accés a les finques o adequar les franges perimetrals de seguretat entorn de les zones edificades per prevenir incendis. Unes franges que actualment ja són una obligació però que, en molts casos, encara no s’han executat. El pla també haurà de definir en quins casos les actuacions es poden combinar amb altres activitats, com ara la pastura.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.