Economia

El Baix Empordà gasta 2 milions de metres cúbics d’aigua a l’agost

La factura hídrica es dobla a l’estiu, en paral·lel al volum d’escombraries

El Consell Comarcal vol promoure accions d’estalvi i reclama millores en transport, perquè el 65% del turisme es mou en cotxe privat

El Consell Comarcal del Baix Empordà enllesteix la tercera edició de l’Observatori Turístic, un recull de les xifres d’activitat del sector als 36 municipis de la comarca en què, a més dels 1,2 milions de turistes consolidats tant al 2017 com al 2018 –una quarta part dels que va atraure tota la demarcació de Girona–, s’hi reflecteix l’impacte de la seva presència els mesos d’estiu. El consum d’aigua, segons dades de l’ACA en els dos exercicis, va superar els 2.000 milers de metres cúbics (m³) –2 milions– cada mes d’agost, més del doble del recurs facturat en els mesos vall de la temporada baixa, desembre o gener en funció de l’any.

L’estacionalitat que encara pesa en l’activitat turística també es va palesar en la generació d’escombraries, amb 12.031 tones a l’agost de 2018 i 10.160 al juliol, 126% més que les 5.313 recollides al gener del mateix exercici. En el cas dels residus, però, les dades del Consell reflecteixen que el 100% dels establiments consultats reciclen les deixalles, mentre que cap allotjament disposava d’eines específiques per a l’estalvi d’aigua. En aquest sentit, el conseller de l’àrea de Promoció Econòmica, Xavier Dilmé, avança que seguiran “de prop les xifres en el document de 2019” i estudiaran accions i mesures. En els darrers anys, l’ens ha treballat per desplegar el reciclatge en càmpings i allotjaments rurals, i Dilmé hi inclou el pla per fer els negocis i recursos turístics accessibles a persones amb mobilitat reduïda o discapacitats, però admet que “la sostenibilitat és una altra de les línies de treball en què s’incidirà aquest mandat”.

El vehicle privat

El vicepresident del Consell destaca la importància del turisme per a l’economia del Baix Empordà, “amb el 25,64% dels contractes laborals directament vinculats i sense comptar-hi el comerç”, que també se’n beneficia de manera decisiva. Però en les dades de l’Observatori també es detalla una altra realitat: dos terços dels turistes hi arriben i es desplacen en vehicle privat o de lloguer i les següents alternatives de transport –un cop a la destinació– són anar a peu o en bicicleta, amb l’autobús en quart i darrer lloc.

És per això que Dilmé explica que aviat es reunirà, acompanyat d’una delegació d’alcaldes, amb el Departament de Territori per proposar “millores en la xarxa viària principal i secundària”. Esmenta, com a exemples, les carreteres del Baix Ter, pendents encara de ser eixamplades –i que donen accés a destinacions tan visitades com l’Estartit, Peratallada o Ullastret–. Pel que fa al transport públic, no proposaran utopies com l’arribada del servei ferroviari, però sí millors freqüències i horaris sincronitzats amb la xarxa de Rodalies i regionals a Flaçà o Caldes de Malavella.

Pel que fa a l’Observatori, fins ara han elaborat l’estudi amb dades de la Diputació, la Generalitat –i l’ACA o l’Agència de Residus de Catalunya–, a banda d’un miler llarg d’enquestes repartides al llarg de l’any. A partir d’aquest any, però, hi implicaran un seguit d’establiments privats, amb l’objectiu d’elevar la mostra fins a 3.000 persones enquestades i disposar “d’una radiografia molt més precisa”. Les empreses que hi col·laborin podran accedir al recull estadístic, fet que els permetrà de planificar millor la publicitat, les ofertes i els paquets turístics. I també les oferiran als ajuntaments i a les altres administracions, amb la idea de no duplicar esforços.

LES XIFRES

1,2
milions
de turistes es van assolir, segons dades recollides per la Diputació, als anys 2017 i 2018 al Baix Empordà.
111
per cent
es va incrementar el consum d’aigua a l’agost de 2018 respecte a la xifra registrada al gener d’aquell any.
64,85
per cent
dels visitants van arribar en cotxe a la destinació l’any passat. Només 7,1% van fer servir el bus.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.