Ja són 206 les empreses amb ERO temporals
Els treballadors afectats per la mesura superen els 24.000, dels quals 23.000 són de l’àrea de Barcelona
Un total de 206 empreses havien presentat fins ahir expedients de regulació temporals d’ocupació (ERTO) davant el departament de Treball de la Generalitat i la mesura afecta un total de 24.337 treballadors, inclosos els 14.812 de l’expedient presentat per Seat a la planta de Martorell. Per demarcacions, la majoria d’ERTO es concentren a Barcelona, amb 160 expedients presentats i 23.687 persones afectades. Al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre se n’han presentat 23 (amb 434 treballadors); a Lleida, 18 (160 persones) i a Girona, 5 (amb 56 treballadors). Aquestes són les xifres oficials, d’expedients ja presentats davant la conselleria, però les reals són superiors, perquè hi ha mesures que s’han aprovat amb els sindicats però encara no s’han presentat davant l’administració. És el cas de Girona, on els casos coneguts superarien el miler de treballadors afectats. Les xifres confirmen les previsions dels sindicats i les patronals, que esperaven una represa dels expedients presentats durant la setmana davant les dificultats per mantenir els nivells d’activitat i pel tancament al qual s’han vist forçades moltes companyies per evitar que la corba de contagis pel virus creixi tant que col·lapsi els serveis sanitaris.
Negociacions a Nissan
Els sindicats de Nissan esperen negociar a partir d’avui mateix amb la direcció els detalls de l’expedient de regulació d’ocupació temporal que creuen que es presentarà en els pròxims dies a la planta de la Zona Franca de Barcelona, diu Efe. La companyia va explicar ahir que a la reunió amb els sindicats no es va presentar l’expedient i només es va acordar que la planta de Zona Franca continuarà aturada tota la setmana.
LA XIFRA
Els sindicats demanen cobrir els més desprotegits
Les centrals dels sindicats CCOO i UGT valoraven ahir el paquet de mesures econòmiques aprovades pel govern espanyol de forma positiva i consideraven que “va en la bona direcció”, tot i que insistien a demanar la corresponsabilitat de les empreses per mantenir els llocs de treball i noves iniciatives per protegir els col·lectius més vulnerables, com ara les treballadores de la llar i els estrangers. CCOO de Catalunya opina que el pla aprovat representa “un enorme esforç de recursos públics”.
La patronal Foment del Treball es felicitava també pel paquet de mesures aprovat al Consell de Ministres d’ahir, que podria mobilitzar fins a 200.000 milions d’euros, perquè consideren que “aportarien liquiditat a les empreses, facilitarien l’adopció de mesures de caràcter temporal sobre l’ocupació i alleujarien la càrrega econòmica de les empreses quant al pagament de les quotes de la Seguretat Social, entre altres mesures de caràcter extraordinari”. Foment creu que els expedients temporals “ajudaran a evitar la pèrdua d’ocupació i no representaran la pèrdua de cap dret per als treballadors”.
La patronal Cecot considerava també “positiu” el pla de xoc i demanava implementar les mesures “amb celeritat.”