viticultura
el problema de la població de senglars
Els vinyaters no poden frenar les pèrdues de raïm provocades pels senglars
Les inversions en tanques i pastors elèctrics no aturen els animals
El 2015 el cost econòmic dels danys va ser de mig milió per als cellers de la DO Empordà
“És ara, quan el raïm és més madur, que els senglars són més presents a les vinyes i ja han començat els problemes”, diu Antoni Roig. Propietari del celler Mas Llunes i president de la comissió tècnica de la DO Empordà, Roig explica que és el conjunt del territori de la DO que és afectat, tot i que els
danys sempre són més importants a les vinyes properes a zones boscoses i en zones de muntanya. La primera afectació és la de la producció: un mínim de 236.100 kg de raïm perdut, segons una enquesta feta el 2015 per la DO als cellers adherits.
Raïm, ceps i terreny
Però per apreciar el cost econòmic real cal sumar-hi els danys a la vinya i als ceps, a les parets de pedra que els senglars desmunten i que cal arreglar, i les inversions que han de finançar els vinyaters per protegir les vinyes: tanques, pastors elèctrics i hores de feina per mantenir aquestes instal·lacions. Segons l'enquesta elaborada el 2015, aquest cost representava cap a 476.800 euros entre els 21 cellers que van respondre l'enquesta sobre aquesta problemàtica (a la DO són 50 en total).
“Sabem que és una plaga i no ho resoldrem sols, s'ha de fer entre tots”, diu Roig. A banda de l'eliminació de senglars (pels caçadors i agents rurals) i la col·locació d'elements dissuasius (sorolls i detonacions), la solució més efectiva sembla ser la protecció de les explotacions.
“Potser haurem d'acabar tancant totes les vinyes, però no és desitjable, ni pel cost que això representaria ni per l'impacte que representaria sobre el paisatge de vinyes”, lamenta Roig. A Colera, Eduard Hugas de Batlle, amo d'un celler petit al nord del cap de Creus, explica que pateixen des de fa molts anys l'acció dels senglars. “A més de tenir vinyes a les muntanyes, no tenim veïns, i per tant el senglar no reparteix el mal; a l'estiu patim molta secada i això fa que el senglar no tingui menjar, i, per tant, ataqui fort el raïm quan comença a madurar”, explica aquest vinyater.
Ell calcula que els senglars es mengen entre un 10 i un 20% del raïm, que equivaldria cada 8 o 10 anys a la pèrdua d'una collita sencera Per protegir les finques, en aquest celler tenen set pastors elèctrics diferents amb les seves plaques solars per carregar bateries que alimenten 9 km de perímetre electrificat. Això implica que a la primavera cal netejar tot el recorregut, i repassar els fils i pals per posar en marxa els dispositius a finals de juny. A partir d'aquí cada dia es repassa tot el perímetre, per detectar punts sense corrent i arreglar-ho. “Hi dediquem unes quatre hores, dos treballadors.” “El pròxim pas serà tancar les finques amb tanca metàl·lica i enterrada”, diu aquest vinyater.