Economia

medi ambient

L'Ebre reclama fons europeus per a la reserva de la biosfera

El Consorci de Polítiques Ambientals lidera un projecte que promou un canvi en el model econòmic territorial i que preveu una inversió de 4 milions d'euros

El pla ha de rebre el vistiplau aquest setembre

Promoure un canvi en el model econòmic territorial en favor del coneixement, la innovació, la generació d'activitat econòmica i l'ocupació de qualitat, utilitzant com a palanca la reserva de la biosfera de les Terres de l'Ebre. Aquest és l'objectiu del projecte d'especialització i competitivitat territorial (PECT) que lidera el Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l'Ebre (Copate) i que implica també els quatre consells comarcals, els ajuntaments d'Amposta i Tortosa, la Diputació, la URV, el centre tecnològic de la fusta i el moble de la Sénia (Cenfim) i la Federació de Productors de Mol·luscos del Delta.

“És un projecte transversal, que afecta tot el territori i que pretén promoure els valors pels quals vam aconseguir la declaració de reserva de la biosfera”, ha explicat el president del Copate, Francesc Gas. Aquest mes de setembre el PECT, que té un pressupost de 4 milions d'euros, ha de rebre el vistiplau de la Generalitat per poder accedir als fons europeus, que permetran el finançament del 50% de les actuacions plantejades, mentre que un 15% serà a càrrec de la Diputació i la resta l'assumiran els promotors dels diferents projectes. Pel que fa a l'ens que assumirà les tasques de coordinació del PECT serà el Consell Comarcal del Baix Ebre.

Observatori de sequera

El PECT inclou projectes que afecten els sectors turístic, aqüícola, agrari, de la indústria del moble i tecnològic. Així, una de les actuacions consisteix en la creació d'un observatori de la sequera que calcularà indicadors amb la sèrie meteorològica de l'Observatori de l'Ebre i que aportarà informació útil tant als agricultors com a les entitats públiques que treballen en la planificació agrícola forestal. En el cas del sector aqüícola, es planteja la creació d'una organització de productors pesquers que impulse la comercialització conjunta, així com la creació d'una denominació d'origen. En l'àmbit turístic, l'Ajuntament de Tortosa vol recuperar l'espai del balneari del Porcar com a motor del call jueu i oferirà una visita etnològica al patrimoni de les tres cultures que van conviure a la ciutat: la jueva, la cristiana i la musulmana.

LA FRASE

Volem promocionar les Terres de l'Ebre a partir dels valors de la reserva de la biosfera.
Francesc Gas
PRESIDENT DEL CONSORCI DE POLÍTIQUES AMBIENTALS DE L'EBRE

LA XIFRA

4
milions d'euros
és el pressupost del projecte d'especialització i competitivitat territorial 2017-2020.

Ampliació de la reserva de la biosfera

El Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l'Ebre (Copate) vol redefinir els límits territorials de l'àrea inclosa en la reserva de la biosfera, ja que el nord de la Ribera d'Ebre en queda exclòs. Quan fa tres anys la Unesco va aprovar la candidatura ebrenca, va ser necessari deixar fora l'àrea nuclear d'Ascó, però ara el Copate torna a plantejar la catalogació de tot el territori ebrenc. “No té sentit deixar la reserva natural de Sebes fora de la reserva de la biosfera, i encara menys quan Ercros ja ha fet públic que marxarà de Flix”, ha manifestat Gas.

La reserva de la biosfera de les Terres de l'Ebre ocupa una superfície de 367.729 hectàrees, un 78,2% de les quals són terrestres i un 21,8%, marines. La catalogació reconeguda per la Unesco en el programa Home i Biosfera, el 28 de maig del 2013, inclou 45 municipis ebrencs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.