Economia

pagesia

cítrics

La campanya citrícola arrenca amb molt poques vendes

Preocupació entre els productors ebrencs perquè les varietats primerenques es queden al camp mentre es comercialitzen cítrics procedents de Sud-àfrica

La producció de mandarines serà d'uns 140 milions de quilos

Les varietats de mandarines primerenques, com ara la okitsu o la marisol, fa setmanes que estan a punt, però, de moment, la majoria continuen als arbres de les finques citrícoles del Baix Ebre i el Montsià. Fa anys que una part dels productors van apostar per la reconversió de varietats i començar la campanya abans que el volum de producció sature el mercat. Enguany, però, aquesta mesura no ha funcionat per la importació de mandarines de Sud-àfrica. “El sector citrícola fa anys que pateix, però un inici de campanya tan dolent com el d'enguany ningú no el recorda. Les importacions més l'augment de costos per la sequera han estat una bomba de rellotgeria”, ha manifestat el responsable del sector dels cítrics d'Unió de Pagesos (UP), Carlos Roig.

Un acord europeu permet que els cítrics sud-africans es puguin comercialitzar als països europeus fins al 30 de novembre, mentre que, abans, només ho podien fer fins al 15 d'octubre i pagant un aranzel. “La producció de mandarines de Sud-àfrica és molt potent. Tenen varietats amb molt de sucre que es col·loquen molt bé al mercat”, ha dit Roig. Així, les importacions de cítrics de Sud-àfrica s'han incrementat un 21% enguany. “Els seus preus són més baixos, no han de complir els mateixos requisits que nosaltres per produir i això fa que deixem de ser competitius”, ha lamentat el responsable del sector dels cítrics d'UP. Els citricultors que han aconseguit vendre part de la seues varietats primerenques encara no saben quin rendiment en trauran.

Protesta a Barcelona

Els productors de cítrics de les Terres de l'Ebre traslladaran el seu malestar a l'oficina del Parlament Europeu a Barcelona durant la primera quinzena de novembre. “Farem una acció reivindicativa per reclamar que es reverteixi aquest acord que és nefast per als citricultors del país”, ha assenyalat Roig. L'objectiu del sector és evitar que la situació es repeteixi la pròxima campanya i continue perjudicant aquells productors que han apostat per la reestructuració i la reconversió de varietats.

Pel que fa al volum de producció d'aquesta campanya, serà superior a la del 2015 (quan es va registrar una caiguda forta de la producció), però mitjana respecte dels últims anys. Així, es calcula que es recolliran uns 180 milions de quilos de cítrics, de què 140 de mandarines i 40 de taronges. Enguany, la sequera ha provocat que el calibre de les mandarines sigui inferior a l'habitual, cosa que encara dificulta més la seua venda.

També les conseqüències del Brexit perjudiquen els productors de cítrics, ja que un dels principals consumidors de mandarines, els britànics, retallen les seues compres per la devaluació de la lliura. Per tal d'evitar dependre tant dels mercats exteriors, el sindicat UP fa temps que reclama a l'administració catalana que potencie la marca Cítrics Terres de l'Ebre Reserva de la Biosfera.

LA FRASE

Els productors que han apostat per la reconversió han deixat de ser competitius
Carlos Roig
RESPONSABLE DEL SECTOR DELS CÍTRICS D'UP

LA XIFRA

180
milions
de quilos de cítrics es produiran enguany a l'Ebre, 140 de mandarines i 40 de taronges.

Pugen els costos de producció

La competència de Sud-àfrica s'ha ajuntat, enguany, amb la sequera, que ha provocat un fort augment dels costos de producció dels cítrics. Així, la sequera hídrica ha implicat un augment del 50% dels costos de reg a les explotacions citrícoles, uns 200 euros més per hectàrea de mitjana. Els productors han hagut de compensar la falta de pluges amb aigua de reg, cosa que ha disparat els costos energètics de les explotacions.

La baixa humitat ambiental i les elevades temperatures també han afavorit la proliferació de plagues, per la qual cosa el sector ha invertit més en productes fitosanitaris. En aquest cas, el sindicat agrari Unió de Pagesos sosté que s'ha passat d'un cost de 612 euros per hectàrea de mitjana a 1.200 euros, ja que hi ha finques que han hagut de dur a terme fins a cinc tractaments per combatre la plaga de l'aranya. I aquest increment de costos no s'està traduint, de moment, en un augment del preu de venda dels cítrics per part dels productors, tot i que habitualment les varietats primerenques són les que més es cotitzen. “Pràcticament, no es fan transaccions i en les que es fan, no es concreta cap preu de venda”, ha explicat Roig. A més, les varietats primerenques de mandarines són les que tenen un cost més elevat de producció i són menys productives respecte d'altres, com ara la clemenules.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.