Economia

El celler d'Artés reneix després d'esfondrar-se l'any passat

La centenària cooperativa obre un nou espai destinat a enoturisme, degustació i venda de productes locals

La marca es va plantejar tancar portes després de l'accident

El Celler Cooperatiu d'Artés (Artium), creat el 1908, ha obert, aquesta setmana, un nou espai destinat a l'enoturisme, la degustació i la venda de productes de proximitat. Per a la marca no representa un avenç qualsevol, sinó ressorgir d'una crítica situació que l'empresa vivia des del juliol del 2015, quan es va esfondrar part de la teulada de les centenàries instal·lacions.

Anna Berenguer, responsable de la cooperativa, explica que, després de l'accident, la junta es va arribar a plantejar llançar la tovallola, però que, gràcies als clients i socis que van seguir comprant “a la petita botigueta” i a les campanyes de suport dels productors de la comarca, van decidir continuar endavant. Tot i això, admet que és molt car mantenir una infraestructura que està preparada per treballar “molts més quilos de raïm dels que hi entren avui dia”. Perquè ens en fem una idea, durant els anys cinquanta, a la cooperativa entraven anualment 5 milions de quilos de raïm, mentre que ara n'entren tan sols 200.000. “La industrialització va fer molt mal al nostre sector: molts pagesos van deixar la terra per treballar a la fàbrica i, a més, el govern els pagava per arrencar vinyes”, relata la responsable.

Aposta per l'enoturisme

La decisió de reformar i reobrir la part afectada per l'ensorrament es va prendre a principi d'any. El nou espai es va inaugurar dijous; hi van assistir unes 250 persones, que van voler presenciar el renaixement de l'històric celler.

Durant l'acte, es va presentar un nou vi, el Roques Albes Reserva 2012, que va ser apadrinat pel cantant Marc Parrot. És, segons Berenguer, un vi “amb un gust molt diferent”, més natural i afruitat, produït amb les varietats cabernet i merlot: “Sempre hem apostat per recuperar les varietats autòctones, però no hem d'oblidar que les internacionals ens van ajudar molt als anys noranta i que és gràcies a elles que hem sobreviscut”, opina.

Amb la remodelació, Artium vol adaptar-se als nous temps i potenciar l'enoturisme, concepte que, cada vegada, agafa més força al Bages. S'organitzen visites al celler cada dissabte, que finalitzaran, a partir d'ara, a l'entresolat del nou local, on també es faran exposicions d'art. A més, la marca planeja activitats per a tot l'any amb la idea de fer nous tastos i maridatges amb la implicació dels productors.

Artés, referent del vi

El celler d'Artés és un dels principals impulsors de la varietat autòctona del picapoll i un dels primers membres de la DO Pla de Bages. El municipi està històricament lligat a la vinicultura i el seu barri antic és l'escenari de l'anual Festa de la Verema.

LA XIFRA

200.000
quilos de raïm
entren
cada any al celler cooperatiu d'Artés; als anys cinquanta, la xifra ascendia a 5 milions.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.