Demanen una subvenció per ampliar la sembra en sec de l'arròs al Delta
L'associació de productors del delta de l'Ebre vol aplicar una prova pilot durant dos anys
Els principals dubtes rauen en la salinització del terreny
L'associació de productors del delta de l'Ebre (Prodelta) ha demanat una subvenció a la Generalitat per fer una prova pilot de sembra en sec de l'arròs al Delta. L'objectiu és estudiar bé aquest sistema de cultiu com a estratègia de lluita contra el caragol maçana. Arrossaires i regants del delta de l'Ebre han seguit de ben a prop aquesta passada campanya la prova realitzada per l'empresa de Deltebre Ebrecultius per tal d'implantar la sembra en sec de l'arròs per combatre la plaga del caragol maçana. “És una opció que cal tindre molt en compte, però a hores d'ara la informació que tenim encara és escassa”, diu el director tècnic de Prodelta, Marc Ibeas.
La subvenció s'ha demanat a través dels ajuts a la realització de projectes pilot innovadors per grups operatius i tindria una durada de dos anys, entre l'octubre del 2017 i el setembre del 2019. Les accions que emprendrà aquesta prova pilot –en cas d'obtenir el finançament necessari– consistiran a provar la sembra en sec tenint en compte diferents variables: el tipus de sòl, la salinitat del terreny, el maneig de l'aigua, etcètera.
La prova pilot es realitzarà a través de l'IRTA i preveu establir diferents parcel·les d'assaig al Delta, ubicades en diferents indrets i diferents tipus de sòl i també es provarà amb diferents varietats i dosis de sembra. Una de les qüestions que més s'estudiarà serà com combatre la salinitat: “El principal problema de la sembra en sec és que la salinitat no afecte el cultiu de l'arròs; actualment els arrossars s'inunden per rebaixar la salinitat, però què passarà en el moment que sembrem i no inundem?”
El sistema de sembra en sec que la passada campanya s'ha provat en 90 hectàrees s'ha mostrat eficaç en la lluita contra el caragol maçana. A través d'aquest sistema, la llavor de l'arròs es planta sota terra, a una profunditat d'uns quatre centímetres. No s'inunden els camps fins que la planta assoleix una altura de dues fulles (quatre centímetres). Durant aquest temps el caragol es manté inactiu i no pot atacar la planta de l'arròs. Amb l'amollada de l'aigua, el caragol es reactiva, però la planta ja és massa gran perquè puga menjar-se-la.
LA FRASE
Nova eina contra el quironòmid
La multinacional nord-americana Dupont va presentar aquest dijous a Amposta davant de més de 200 agricultors un nou insecticida per combatre el quironòmid als cultius de l'arròs. Les larves d'aquest insecte constitueixen la plaga més important durant el desenvolupament del cultiu en aquelles parcel·les en què es realitza sembra directa sobre una làmina d'aigua. El nou producte actua sobre els quironòmids per ingestió, i provoca el cessament immediat de l'alimentació i la posterior mort de l'insecte afectat, segons explica l'empresa, que també indica que el producte comporta un baix impacte ambiental perquè la seua aplicació n'evita la dispersió, i és compatible amb els requeriments de l'ecosistema. La cap del departament d'Agricultura de l'oficina comarcal del Montsià, Rosabel Arbó, va clausurar la jornada destacant la importància de l'ús sostenible dels fitosanitaris.